Το κόμμα του Κουρτς νικητής των περιφερειακών εκλογών στο Τιρόλο

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νικητής των σημερινών περιφερειακών εκλογών στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, κατά τις οποίες αύξησε κατά τέσσερις μονάδες το ποσοστό του στο 43,5% από το 39,4% στις προηγούμενες εκλογές του 2013, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τις πρώτες εκτιμήσεις της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Ο εταίρος του Λαϊκού Κόμματος στην κεντρική αυστριακή κυβέρνηση, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, παρά τη σημαντική αύξηση του ποσοστού του, δεν πέτυχε τον στόχο του να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη και παραμένει στην τρίτη θέση, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 17,1%, που είναι κατά 3,4 μονάδες αυξημένο σε σχέση με εκείνο πριν από πέντε χρόνια, ενώ κατά επτά μονάδες, στο 16,3%, εμφανίζεται να βελτίωσε το ποσοστό του το Κόμμα των Ελευθέρων.

Κατά δύο μονάδες μειωμένο στο 10,7% είναι το ποσοστό των Πράσινων, με το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ να εξασφαλίζει το μέτρο του 4% και, με ένα ποσοστό 5,3%, να εκπροσωπείται για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή του Τιρόλου, ενώ η αποκαλούμενη «Λίστα Φριτς» παραμένει στη Βουλή έχοντας ποσοστό 5,4%, πάντα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις.

Σχεδόν 540.000 ψηφοφόροι καλούνταν από το πρωί στις κάλπες στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου στις περιφερειακές εκλογές που θεωρούνταν ως δεύτερη δοκιμασία για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που ανέλαβε τα καθήκοντα της στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, και η οποία φαίνεται πως πέρασε και αυτή τη δοκιμασία με επιτυχία για τους δύο κομματικούς εταίρους.

Πρώτη δοκιμασία υπήρξαν οι περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, πριν από σχεδόν ένα μήνα, στις 28 Ιανουαρίου, οι οποίες επισκιάζονταν από σκάνδαλο συνδεόμενο με ναζιστικές δραστηριότητες, στο οποίο φέρονταν να είναι αναμειγμένος ο επικεφαλής των υποψηφίων του Κόμματος των Ελευθέρων Ούντο Λαντμπάουερ.

Τελικά το σκάνδαλο δε φάνηκε να επηρέασε αρνητικά στην Κάτω Αυστρία το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο, παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τον στόχο του να περάσει το ποσοστό του 16%, είχε σημαντική αύξηση της δύναμής του κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 14,9%.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των υποψηφίων του, ο Ούντο Λαντμπάουερ, ο οποίος εξελέγη στην τοπική Βουλή και επρόκειτο να συμμετάσχει και στην τοπική κυβέρνηση, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί λίγες ημέρες αργότερα, λόγω του ναζιστικού σκανδάλου.

Στις εκλογές στην Κάτω Αυστρία, το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, με ποσοστό 49,6% (έναντι του 50,8% στις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2013), είχε κατορθώσει να διατηρήσει οριακά την απόλυτη πλειοψηφία εδρών, που διαθέτει στην τοπική Βουλή εδώ και 20 χρόνια.

Οι σημερινές εκλογές στο Τιρόλο ήταν οι δεύτερες από τις συνολικά τέσσερις περιφερειακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν μέσα στο 2018, αντίστοιχα σε τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ