φωτ. αρχείου

Το ΣΔΟΕ κατέσχεσε πάνω από 23.000 λαθραίες φιάλες ποτών

Ισχυρό πλήγμα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου και νοθείας αλκοολούχων ποτών επέφερε το ΣΔΟΕ, εντοπίζοντας και κατάσχοντας πάνω από 23.000 λαθραίες φιάλες ποτών στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα.

Υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Αττικής της Ε.Γ. ΣΔΟΕ, ύστερα από επεξεργασία δεδομένων παλαιοτέρων υποθέσεων, αξιοποίηση πληροφοριών και διακριτική παρακολούθηση, διενήργησαν την περασμένη Πέμπτη (31/5) πολλαπλούς ελέγχους σε διάφορους χώρους στις δύο προαναφερθείσες περιοχές.

Σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και σε καταστήματα εμπορίας οινοπνευματωδών ποτών, εντόπισαν μεγάλο όγκο αλκοολούχων ποτών, η γνησιότητα των οποίων αμφισβητείται.

Συνολικά το ΣΔΟΕ κατέσχεσε:

  • 23.624 φιάλες αλκοολούχων ποτών, μικρό μέρος (9 φιάλες) των οποίων ανήκε σε παρτίδα η οποία είχε δηλωθεί, από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ως κλεμμένη
  • 120.000 τεμάχια περίπου πλαστών ετικετών γνωστών εταιρειών
  • 978 κιλά καφέ εσπρέσο και 13 περίπου κιλά ελληνικού και
  • Ένα φορτηγό ιδιωτικής χρήσεως, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά και διακίνηση των ανωτέρω
  • Εντός του ενός αποθηκευτικού χώρου, εντοπίσθηκαν και υπολείμματα αγνώστου ταυτότητας υγρού.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για το σύνολο των εμπορευμάτων δεν επεδείχθησαν φορολογικά στοιχεία νόμιμης απόκτησης και προηγούμενης καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των 220.000 ευρώ.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν δειγματοληψίες που στάλθηκαν προς εξέταση στην Χημική Υπηρεσία, ενώ οι κατασχεθείσες φιάλες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη, ενόψει της καταστροφής τους.

Εννέα συλλήψεις

Επίσης, συνελήφθησαν εννέα άτομα τα οποία συμμετείχαν με διακριτούς ρόλους στο συγκεκριμένο κύκλωμα λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, επτά εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής. Οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για παράβαση των διατάξεων του Ποινικού, Τελωνειακού, Αγορανομικού Κώδικα, καθώς και των διατάξεων του ν. 146/1914 «περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Διέφυγε της σύλληψης ένα άτομο ελληνικής καταγωγής, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εντοπιστεί η συνολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών που διακινήθηκε από τους εμπλεκόμενους.