Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πέλλα (live vd)

Μήνυμα ενάντια στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια με την ταυτόχρονη αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, στέλνουν σήμερα σε 24 πόλεις χιλιάδες πολίτες.

Τα συλλαλητήρια είχαν προγραμματισμένη ώρα έναρξης στις 19:30 σε 15 πόλεις της Μακεδονίας και εννιά της υπόλοιπης Ελλάδας. Η κεντρική εκδήλωση γίνεται στην Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα οι 15 πόλεις στις οποίες η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει συγκεντρώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι οι Πέλλα, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Νέα Μουδανιά, Λαγκαδάς, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Βέροια και Σιάτιστα.

Οι δε εννιά πόλεις στις οποίες απλοί πολίτες αποφάσισαν να διαδηλώσουν υπέρ της Μακεδονίας είναι οι Λάρισα, Ιωάννινα, Θήβα, Βόλος, Ρόδος, Χαλκίδα, Χανιά, Κως και Κέρκυρα.

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές

Στους ομιλητές των τοπικών συλλαλητηρίων, περιλαμβάνονται δήμαρχοι, μητροπολίτες, ιστορικοί, ερευνητές, νομικοί, απόστρατοι κ.ά.. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης θα είναι ομιλητής στην Έδεσσα, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο της Πέλλας.

«Δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία»

Καμία θέση στα σημερινά συλλαλητήρια δεν έχουν ακραία στοιχεία και ακραίες συμπεριφορές, όπως ξεκαθάρισαν οι διοργανωτές τους. Ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», είχε αναφέρει ότι τα μηνύματα για συμμετοχή του κόσμου είναι ήδη πολύ θετικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πλατείες θα κατακλυστούν από πολίτες, όμως δεν υπάρχει χώρος για όσους έχουν και θέλουν να δημιουργήσουν ακραίες συμπεριφορές.