Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά το Σόλσμπερι

Το NATO θα έχει σήμερα (Πέμπτη 31 Μαΐου 2018) τις πρώτες επίσημες συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την απόπειρα δηλητηρίασης ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι εντάσεις με τη Μόσχα πολλαπλασιάζονται.

«Μια σύνοδος του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας θα λάβει χώρα την 31η Μαΐου 2018» γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

Η συνάντηση –η έβδομη της τελευταίας διετίας– αναμένεται ότι θα είναι αφιερωμένη στη σύρραξη στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο κατηγορείται πως υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Είναι σημαντικό να συζητάμε με τη Ρωσία» επαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ταυτόχρονα δεν παύει να καταδικάζει τις απόπειρες εκφοβισμού και ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών-μελών του Συμφώνου. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισε το NATO.

Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας, μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου, «δεν ανεστάλη ποτέ» σημειώνουν αξιωματούχοι της συμμαχίας. Το Σύμφωνο έχει μεν αναστείλει την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία εξαιτίας των επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία που προσάπτει στο Κρεμλίνο, «αλλά διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους πολιτικού διαλόγου» διευκρινίζουν.

Το NATO και η Ρωσία διατηρούν επίσης ανοικτές γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων ώστε να προωθείται η «προβλεψιμότητα και η διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (τους)».

Οι εντάσεις ανάμεσα στη διατλαντική συμμαχία και τη Ρωσία κλιμακώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Έφθασαν στην κορύφωσή τους με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του το Μάρτιο στο Σόλσμπερι, στη νότια Αγγλία.

Το NATO καταδίκασε τη χρήση νευροτοξικής ουσίας στην απόπειρα φόνου του Σκριπάλ και απέλασε επτά Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης.

Η σύγκληση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας καταγράφεται καθώς το Σύμφωνο ετοιμάζεται για τη σύνοδό του τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στην αποτροπή, στον εκσυγχρονισμό της συμμαχίας, στις σχέσεις του Συμφώνου με την ΕΕ και τα σχέδιά της όσον αφορά την άμυνα, καθώς και σε μέτρα για τη «διαχείριση» των σχέσεων των χωρών-μελών με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ