Το σωτήριο σύστημα eCall υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα στην E.E. (vd)

Το σωτήριο σύστημα eCall υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα στην E.E. (vd)

Νέες εξελίξεις στην αγορά αυτοκινήτων καθώς πλέον όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εφοδιάζονται απαραίτητα με το σωτήριο eCall- σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. 

Ύστερα από μια σειρά συστημάτων, όπως το ABS ή το ESC που είχαν γίνει υποχρεωτικός εξοπλισμός των νέων αυτοκινήτων στην Ε.Ε. ήρθε η στιγμή να περάσει και άλλο ένα σωτήριο σύστημα στα «απαραίτητα» για να εισάγεται ένα μοντέλο στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι ακριβώς το eCall

Ο λόγος για το αυτόματο σύστημα κλήσης eCall, που σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος (όταν ανοίξουν οι αερόσακοι, δηλαδή) καλούν αμέσως τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Μέσω του συστήματος εντοπισμού θέσεως Galileo, το σύστημα μεταφέρει τις ακριβείς συντεταγμένες που βρίσκεται το όχημα και οι υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (αστυνομία, ασθενοφόρο) πηγαίνουν αμέσως στο σημείο. Έτσι, ενημερώνονται ακόμη κι αν κανείς μέσα από το αυτοκίνητο δεν είναι σε θέση να καλέσει και δεν υπάρχει κόσμος τριγύρω για να βοηθήσει.

Υπολογίζεται, ότι έτσι θα σωθούν έως και 2.500 ζωές σε όλη την Ευρώπη! Επίσης, ο χρόνος διάσωσης μειώνεται στο μισό, καθώς πολλοί εμπλεκόμενοι σε ένα ατύχημα δεν μπορούν να εξηγήσουν ακριβώς που βρίσκονται, είτε γιατί δεν γνωρίζουν το σημείο, είτε γιατί δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν σωστά.

Ένα ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, είναι ότι το eCall μεταδίδει μόνο βασικές πληροφορίες θέσης σε συγκεκριμένες συνθήκες και δεν καταγράφει προσωπικά δεδομένα.