Το υπουργείο Πολιτισμού για τον βανδαλισμό του Βυζαντινού Μουσείου

Ως «κακόβουλη ενέργεια» χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον βανδαλισμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείο από αγνώστους, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως μάλιστα τονίζεται, για το περιστατικό έχει ξεκινήσει ήδη Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να διερευνηθούν τα αίτια της επίθεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Την 28η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κακόβουλη ενέργεια στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (ΒΧΜΑ), η οποία έγινε αντιληπτή και γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα την επομένη.

Ειδοποιήθηκε αμέσως η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων, ενώ από την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες του κέντρου ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το “ράντισμα” των αντικειμένων, προθηκών και χώρων του Μουσείου με ελαιώδες υγρό, επιχείρησαν δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή.

Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους. Η Διεύθυνση του Μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, έχει δε δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες».