Το EIU «βλέπει» ήττα ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου

Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου προβλέπει ο Economist Intelligence Unit (ΕΙU), καθώς και απώλεια της εξουσίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Αναμέναμε ότι η κυβέρνηση θα συνδύαζε τις πρόωρες εκλογές με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Παρ’όλα αυτά, η δημοτικότητα και αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τόσο χαμηλή, που αναμένουμε ότι θα προσκολληθεί στην εξουσία μέχρι που θα πλησιάζει το τέλος της τετραετίας.»

Ο EIU αναμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι όμως πιθανό να δυσκολευθεί η Νέα Δημοκρατία στο σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης. Στις εκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει το 26,6% των ψήφων, έναντι ποσοστού 22,7% της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας επικράτησε και στις εκλογές του επόμενου Ιανουαρίου, καθώς και στις επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει μεταξύ 19%-22%, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει στο 29% με 31%.

«Βαρόμετρο οι εκλογές του Μαΐου»

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι οι πρώτες που διεξάγονται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και γι’ αυτό θεωρούνται «βαρόμετρο» για τις επόμενες εθνικές εκλογές, τις οποίες ο EIU «βλέπει» να διεξάγονται προς τον Οκτώβριο.

Δείτε επίσης: «Αλητεία, ντροπή και θράσος οι δηλώσεις Πολάκη»