Το UKIP απέπεμψε τον ηγέτη του μετά τα ρατσιστικά σχόλια της πρώην του

Τα μέλη του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του ηγέτη τους Χένρι Μπόλτον κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου συνεδρίου σήμερα, δήλωσε ο μη εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος Πολ Όκντεν, που είναι επιφορτισμένος με την εύρυθμη οργανωτική λειτουργία του UKIP.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ψηφοφορία που διεξήχθη το 63% των 1.378 ψήφων ήταν υπέρ της απομάκρυνσης του Μπόλτον, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής τόσο για τις ηγετικές του ικανότητες όσο και για τα ρατσιστικά σχόλια που έκανε η σύντροφός του σε βάρος της αρραβωνιαστικιάς του πρίγκιπα Χάρι Μέγκαν Μαρκλ.

Το UKIP, που αντιμετωπίζει ήδη οικονομικές δυσκολίες, θα πρέπει να αντικαταστήσει τον ηγέτη του για τέταρτη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, μετά την αποχώρηση του ιστορικού του ηγέτη Νάιτζελ Φάρατζ λίγο μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016 για το Brexit.

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το κόμμα να επιβιώσει» μιας νέας μάχης για την ηγεσία του, είπε ο Μπόλτον ενώπιον των συνέδρων.

Εντός των επόμενων 90 ημερών θα πρέπει να οργανωθούν νέες εκλογές. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ο ευρωβουλευτής Τζέραρντ Μπάτεν θα αναλάβει χρέη προσωρινού προέδρου.

Αφού πήρε τα ηνία του κόμματος το Σεπτέμβριο του 2017, ο Χένρι Μπόλτον προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη, από τον Τύπο, των μηνυμάτων που έστειλε μέσω του κινητού της τηλεφώνου η πρώην του σύντροφος Τζο Μάρνεϊ σε ένα φίλο της. Στα επίμαχα SMS, η Μάρνεϊ έγραφε ότι ο γάμος της Μέγκαν Μαρκλ με το Χάρι στις 19 Μαΐου στο Ουίνδσορ θα «κηλιδώσει τη βασιλική μας οικογένεια».

Ο ίδιος, που βρέθηκε τον Ιανουάριο στο στόχαστρο μιας ψήφου δυσπιστίας εντός του κόμματός του αρνούμενος ωστόσο να παραιτηθεί, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα αυτόν το χρόνο ότι έβαλε τέλος στη σχέση του με την Τζο Μάρνεϊ, την οποία περνά κατά 29 έτη και για χάρη της οποίας εγκατέλειψε τη σύζυγό του. Κατόπιν, ωστόσο, είδαν το φως της δημοσιότητας σε βρετανικές ταμπλόιντ φωτογραφίες όπου το ζευγάρι εμφανιζόταν μαζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ