Φωτογραφία Αρχείου

Τραμπ: «Δεν μπορώ να πω πότε θα ξανανοίξει η κυβέρνηση»

Σε νέες δηλώσεις σχετικά με το λεγόμενο «shutdown» που έχει επιβάλλει στο αμερικανικό δημόσιο, προέβη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραμπ, στην διάρκεια της επικοινωνίας του μέσω βίντεο για τα Χριστούγεννα με αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό, προειδοποίησε ότι παραμένει άγνωστο το πότε θα «ξανανοίξει η κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται πως αιτία του shutdown, αποτελεί η άρνηση των Δημοκρατικών γερουσιαστών, να εγκρίνουν νομοσχέδιο που αφορά τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

«Μπορώ να σάς πω ότι δεν θα ξανανοίξει μέχρι να έχουμε έναν τοίχο, έναν φράκτη, πείτε το όπως θέλετε. Θα το ονομάσω όπως θέλουν, αλλά το ίδιο κάνει. Είναι ένα φράγμα για τους ανθρώπους που συρρέουν στην χώρα, για τα ναρκωτικά.[…] Αν δεν το έχουμε αυτό (το τείχος), δεν ξανανοίγουμε».

Η χρηματοδότηση του ενός τετάρτου των ομοσπονδιακών προγραμμάτων, που αφορούν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφαλείας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Χωρίς συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου, η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα παραταθεί μέχρι το νέο έτος.

Η κατασκευή του τείχους είναι μία από τις πιο συχνές υποσχέσεις του Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά οι Δημοκρατικοί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι στο σχέδιο.