Τραμπ: «Μακρά και παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν»

«Μόλις είχα μια μακρά και παραγωγική τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter και αποκάλυψε την ατζέντα της συνομιλίας των δύο ηγετών.

«Μιλήσαμε για το Ισλαμικό Κράτος, την αμοιβαία εμπλοκή μας στη Συρία και την αρχή και εξαιρετικά συντονισμένη αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή. Έπειτα από πολλά χρόνια, επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Συζητήσαμε επίσης τις ραγδαία αναπτυγμένες εμπορικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (19/12) ότι θα αποσύρει όσο το δυνατόν συντομότερα τους περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία, όπου μάχονται στο πλευρό των Αραβο-Κούρδων πολιτοφυλάκων εναντίον των τζιχαντιστών.

Αυτή η αποχώρηση αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να επιτεθεί εναντίον της, θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές τρομοκράτες.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της. Οδήγησε στις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις, και του ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, Μπρετ ΜακΓκερκ, που αντιτίθεντο στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.