Τσίπρας: Ακροδεξιοί λαϊκιστές όσοι διαδήλωσαν (vd)

Έναν σύντομο διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο πολιτικοί αναφέρθηκαν και στις αντιδράσεις σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά ότι πρόκειται για «ακροδεξιούς λαϊκιστές».

Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει εξάλλου ο πρωθυπουργός και σε συνέντευξή του στην Αυγή λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο όταν και είχε δηλώσει «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».

Η επόμενη ερώτηση του Μακρόν, παρουσία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη αφορούσε τον όγκο των διαδηλωτών με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο (60.000) αλλά να έχει προβλήματα να το εκφράσει στον Γάλλο πρόεδρο.

Βέβαια, για να είναι σίγουρος ότι ο κ. Μακρόν θα καταλάβει τον αριθμό τον οποίο προσπαθεί να του περιγράψει, καθώς στην αρχή αντί να πει 70.000 είπε 17.000 αλλά 70.000 (seventy και seventeen στα αγγλικά), ο πρωθυπουργός ακούγεται να λέει στον Μακρόν «seven zero (επτά μηδέν)».

Σε νέα ερώτηση για το «αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ;» ακούγεται να απαντά χαμογελώντας «ναι, νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκουν κριτική με το μυαλό τους».

Ο επόμενος αξιωματούχους που ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, που παρατηρεί προς τον Έλληνα ομόλογό του «φαινόταν δύσκολο απ’ έξω» για να πάρει την απάντηση «φανταστείτε από μέσα. Για αυτό ήταν σημαντικό»

Αναλυτικά o διάλογος:

Αλέξης Τσίπρας: «Ήταν δύσκολα. Υπήρξαν διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της συμφωνίας».

Εμανουέλ Μακρόν: «Πόσοι συμμετείχαν;»

Αλέξης Τσίπρας: «Στις τελευταίες διαδηλώσεις ήταν περίπου 70.000. Όχι 17, 70. Δεν ήταν τόσο ογκώδες»

Εμανουέλ Μακρόν: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν υπέρ;»

Αλέξης Τσίπρας: «Ναι νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους»

Τζόζεφ Μουσκάτ-πρωθυπουργός Μάλτας: «Φαινόταν δύσκολο από έξω»

Αλέξης Τσίπρας: «Φανταστείτε από μέσα. Για αυτό ήταν σημαντικό»

Τζόζεφ Μουσκάτ: «Εξασφαλίσατε τη θέση σας στην ιστορία»

Δείτε το βίντεο: