INTIME

Τσίπρας από Νέα Υόρκη: Η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει

Σίγουρος πως η κυβέρνησή του δεν θα πέσει, ακόμη και αν ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εκτιμά ότι αυτή θα έρθει στη Βουλή περίπου τον Μάρτιο.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι ο κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, μπορεί να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος.

«Επιδίωξή μου να ολοκληρωθεί η τετραετία»

«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου» τονίζει, προσθέτοντας πως επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. «Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος. Αυτό συνιστά σήμα σταθερότητας».

Απαντώντας στις εικασίες ότι θα αναβάλει την απόφαση για το Σκοπιανό, ώστε να έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ξεκάθαρος: «Δεν θα παίξω παιχνίδια. Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ, λέει, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή γύρω στον Μάρτιο.

Πού αποδίδεται η βούληση για να λυθεί το ονοματολογικό

Ο κ. Τσίπρας αποδίδει τη βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει πλέον να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στην περιοχή -παρά το έντονα αντι-αμερικανικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» υπογραμμίζει.

«Ανεπιτυχής εξέγερση στις πολιτικές της ΕΕ»

Όπως περιγράφει η δημοσιογράφος της WSJ, «ο κ. Τσίπρας, ο 44χρονος ηγέτης ενός ελληνικού αριστερού κόμματος, που ήταν κάποτε αντίθετος με την αμερικανική εξουσία και το ΝΑΤΟ, οδήγησε σε μια ανεπιτυχή εξέγερση ενάντια στις αυστηρές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ το 2015, όταν η Ελλάδα λίγο έλειψε να βγει από το ευρώ». Και συνεχίζει: «Τώρα ο κ. Τσίπρας, που θεωρείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ένας όλο και πιο μετριοπαθής παίκτης, λέει ότι θέλει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης στα Βαλκάνια».

«Η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια» λέει ο ίδιος.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η προσέγγιση Ελλάδας – ΗΠΑ αντανακλάται επίσης στις συνομιλίες για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, θέμα παραδοσιακά «ταμπού» για την ελληνική Αριστερά.

Για το «πάγωμα» στις σχέσεις με τη Ρωσία

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι επρόκειτο περί μέτρου για την «προστασία των εθνικών συμφερόντων», συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για «πολύ καθαρό μήνυμα».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαιώνει τη βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο, που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για τις συντάξεις

Υπόσχεται να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους πιστωτές, αλλά εξηγεί πως η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».