INTIME

Τσίπρας για κότερο: «Δεν αρνήθηκα ποτέ πού πήγα»

Βολές κατά του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας τον ότι έχει μια βαθιά αντικοινωνική ατζέντα και πως με το επταήμερο εργασίας εκφράζει ακραία φιλελεύθερη θέση, την οποία κάποιοι στηρίζουν και στον ΣΕΒ, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση του Alpha.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός. Χθες το τερμάτισε. Είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη θέση: ότι κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας να μπορούν με την συμφωνία των εργαζομένων να εργἀζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο άλλο η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων και άλλο η επταήμερη εργασία. Υπάρχει το πενθήμερο και οκτάωρο. Ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε στο ολίσθημα να εκφράσει τις θέσεις του. Ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, αυτό που του ξέφυγε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Προσπάθησε να το διορθώσει φέρνοντας παράδειγμα τον Παπαστράτο. Ακόμα και το ’80 ίσχυε η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αλλά υπάρχει οχτάωρο και πενθήμερο. Και κάθε ώρα παραπάνω είναι ώρα υπερωρίας», σημείωσε ακόμα ο κ,. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «προσπαθεί να διορθώσει κάνοντας γκάφα με τον Παπαστράτο και σήμερα συνέχισε». «Εγώ να τον κατηγορήσω για τι; Για την πολική αήθεια;», συμπλήρωσε

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πρόσκλησή του για το ντιμπέτ, λέγοντας ότι οι σύμβουλοί του πολιτικού του αντιπάλου τον απέτρεψαν να έρθει να αντιπαρατεθεί μαζί του διότι «θα του ξέφευγαν τέτοια μαργαριτάρια.». «Εγώ δεν τον μέμφομαι γι αυτό αλλά γιατί δεν βγαίνει να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Και βγήκε για να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο ότι λέει ψέματα. Δεν ξέρω γιατί να τον κατηγορήσω, για ακραίο νεοφιλελευθερισμό ή για πολιτική αήθεια», σημείωσε.

Για τα μέτρα που εξήγγειλε

Απαντώντας στην κατηγορία ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι προεκλογικά σημείωσε ότι «κάθε φορά που φέρνουμε ένα θετικό μέτρο, από το 2016 ξεκινήσαμε, λέει ότι είναι προεκλογικά» προσθέτοντας το επιχείρημα ότι «οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες αλλά τα μέτρα είναι μόνιμα».

«Όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει, αυτά τα χρόνια, ήταν σχεδιασμένες κινήσεις. Θέλαμε όταν βγούμε από τα μνημόνια νάχουμε την ελευθερία να σχεδιάσουμε, έχοντας τον κουμπαρά γεμάτο και αυτό κάναμε». «Με βάση αυτά τα χρήματα μπορούμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη τετραετία, αλλά και γιατί μόλις πριν λίγες μέρες ήρθαν οι εκτιμήσεις της Eurostat.», πρόσθεσε.

Επιπλέον απευθυνόμενος προς τον πολιτικό του αντίπαλο ρώτησε: «είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους και ανέφικτα τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει ή διαφορετικά γιατί τα ψηφίζει, αυτό είναι αντίφαση», συμπληρώνοντας πως η πολιτική του είναι να στηρίξει τους αδύναμους. «Θεωρούμε ότι ανήκουν σε αυτούς. Η άποψη των αντιπάλων μας είναι ότι οι συνταξιούχοι είναι στον Καιάδα». επισήμανε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα φορολογικά μέτρα και οι παροχές που εξήγγειλε θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία και απαντώντας για την πιθανότητα να ακυρωθούν από τους Θεσμούς, ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια στα μνημόνια. Η Ελλάδα έχει μια κυρίαρχη κυβέρνηση, η οποία έχει, μεν, κάποιους στόχους, αλλά τα μέσα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι δικιά μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης Ευρωπαίος τι θα κάνουμε».

«Ο δικός μου πατέρας δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις για την οικογένειά του τόνισε ότι είναι «αθλιότητα το να αμαυρώνεις τη μνήμη της οικογένειας του πολιτικού σου αντιπάλου, που δεν ήταν δημόσια» και επιτιθέμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «αυτό ήταν επιλογή του».«Δεν έχει ξαναγίνει αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης στην βουλή μιλώντας με αυτό τον τρόπο για τον πατέρα μου», πρόσθεσε για να σημειώσει εν συνεχεία πως «ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός. Η κοινή γνώμη είχε εικόνα γι’αυτόν. Ο δικός μου πατέρας δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο».

«Εχω δικαίωμα να κρατήσω, έξω από την πολιτική, τις λίγες στιγμές που έχω με την οικογένειά μου, με τα παιδιά μου,. Δεν αρνήθηκα ποτέ που πήγα, γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι», συμπλήρωσε.

«Η κριτική που ασκώ στον υιό Μητσοτάκη είναι για τις πολιτικές επιλογές του και πολλές φορές δεν εμφανίζει τον τρόπο με τον οποίο έχει κάποια εισοδήματα», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνεντεύξεώς του και εκτίμησε ότι «οι σύμβουλοί του έχουν οδηγήσει τον κ.Μητσοτάκη σε μια πολιτική χωρίς αρχές. Τον οδήγησαν στη λογική του ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αυτό θα του γυρίσει μπούμερανγκ».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμφωνία των Πρεσπών πρόβλεψε ότι στο τέλος της ημέρας θα έχει πολιτικό όφελος και όχι κόστος, ενώ ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει μια στάση αλλοπρόσαλλη και επιθετική και πως αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου δεν θα γίνουν δεκτές και μίλησε για πιθανές κυρώσεις από Ε.Ε. αν συνεχίσει τις προκλητικές συμπεριφορές.