INTIME

Τσίπρας: «Η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στον Βέμπερ»

Για το ενδεχόμενο «ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης» σε περίπτωση που οι πολίτες «τα αποδοκιμάσουν» με την ψήφο τους την Κυριακή προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει των ευρωεκλογών.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «τυχόν ψήφος στην Ν.Δ. είναι ψήφος στον Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης», υπογραμμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη». Αντίθετα, όπως είπε, αν επαναβεβαιωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, τότε ο ίδιος θα έχει το αντίστοιχο πολιτικό εκτόπισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την «13η σύνταξη» «ανέφικτη», μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Για τον χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στα μέτρα ελάφρυσνης απάντησε πως «δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat». Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε πακτωλό χρημάτων».

Στον αντίποδα, όπως είπε, οι προκάτοχοί του «είχαν τη δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά αριστερά». «Μας κατηγορούν εκείνοι που έφτασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ύψη, αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, που έκαναν αθρόες προσλήψεις» αντέτεινε.

Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, ενώ «σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας».

Το σχέδιο για τους συνταξιούχους

Σε συνέχεια της χθεσινής αναφοράς του πως «υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη που θα αφορά όλους τους συνταξιούχους» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια. Έκανε ειδικότερα, λόγο, για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης.

«Ούτε υποταγή, ούτε ρήξη με τους δανειστές»

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δούλεψε πολύ» για «να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς», και εστίασε και στην παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που, όπως είπε, αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση.

«Δώσαμε με εντιμότητα τη μάχη», ανέφερε και δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του … «τρίτου δρόμου»: «Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, εξήγησε. Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης» είπε.

Διαρκής ο κίνδυνος για «θερμό επεισόδιο»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κίνδυνος για «θερμό επεισόδιο» με τη γειτονική χώρα «είναι διαρκής».

«Όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες από ποτέ.

Δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για τις εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται. Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα, είπε, υπογραμμίζοντας την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.