Τσίπρας: «Θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές»

«Αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση κι ο αρχηγός της προσπάθησαν να εκτρέψουν τη συζήτηση. Ο στόχος τους νομίζω έγινε σαφής: να μη συζητήσουμε για τα μέτρα ανάπτυξης, την οικονομία, το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά να συζητάμε θέματα που επέλεξε το επικοινωνιακό του επιτελείο, που έχει επιλέξει να πάμε σε “εκλογές-αρένα”» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των fake news» δήλωσε, για να συνεχίσει: «Σας μίλησα προγραμματικά κι έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών, που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να απαντήσουν, αλλά και που δεν ήταν δημόσια πρόσωπα, για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία την πολιτική τους πορεία, την πολιτική τους περπατησιά και την κοινωνική τους διαδρομή».

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη». Κι αφού σημείωσε ότι τον σέβεται, παρατήρησε: «Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε “αποστάτη”, “εφιάλτη”. Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένειά μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε» είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε «μισή συγγνώμη» για την «αθλιότητα» του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, που παρουσίασε φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της χούντας, λέγοντας ότι είναι ο πατέρας του Παύλος Τσίπρας.

«Εγώ θα μιλώ γι’ αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λέω, ως εδώ αυτή η συζήτηση. Όμως θέλω να αναρωτηθώ δημόσια και ανοιχτά, γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Αφού εδώ και τρία χρόνια μάς διαβεβαιώνετε ότι έχετε, όχι απλά τη νίκη, αλλά τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής, αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως τελικά ζορίζεστε και γι’ αυτό, αντί να συζητάμε άλλα, θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική συζήτηση».

«Μήπως ανακαλύψατε ότι για να κερδίσεις στην κάλπη δεν αρκεί να έχεις την πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015, που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης; Ή μήπως γιατί όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, φοβάστε ότι τόσον καιρό ζείτε σε μια φούσκα;» είπε.

«Ζείτε, κύριοι της αντιπολίτευσης, εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι θα σβήσει, ότι δεν στηρίζεται στον ελληνικό λαό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Όχι γιατί, όπως λέτε, κάνει παροχές, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά γιατί εκφράζει κι εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών» σημείωσε.

Κατά τον πρωθυπουργό, «όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, θα χάσει κατά κράτος», αφού με αυτόν τον τρόπο δίνει «πάσες σε κενό τέρμα» στην κυβέρνηση.

«Έχετε κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να πάτε τη συζήτηση από την οικονομία στο ηθικό μειονέκτημα. Μετά το “μαζί τα φάγαμε” του κ. Πάγκαλου, θέλετε να πείτε “όλοι το ίδιο είμαστε”» υποστήριξε, για να συμπληρώσει: «Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είστε μέλος της ελίτ ή ότι είμαι εγώ μέλος της. Το πρόβλημα είναι το πρόγραμμά σας κι ο απαξωτικός σας λόγος για τον λαό» υπογράμμισε.

«Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε έτσι μέχρι τις εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κάνει προεκλογική καμπάνια υποψηφίων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική, έχει αντιγράψει την καμπάνια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου, ωστόσο, «σε αντίθεση με αυτόν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές».

«Αναφερθήκατε στον κ. Κουφοντίνα. Όταν επί ημερών σας ο Χριστόδουλος Ξηρός έπαιρνε, ορθώς, άδειες και τελικά μια μέρα δεν γύρισε, δεν ήσασταν υπουργός; Ούτε αντιδρούσατε, ούτε μιλάγατε» επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση, εμείς θα εργαζόμαστε για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Με ιεραρχήσεις για τις επόμενες γενιες και για τους αδύναμους. Eμείς θα δίνουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των πολλών. Τα μέτρα στήριξης που φέρνουμε και ψηφίσουμε είναι μόνιμα, είναι η αποκατάσταση των αδικιών. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος, δεν παράγουν έλλειμα. Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς. Προχωρούμε σε αυτή την ελάφρυνση χωρίς να ανταλλάξουμε ούτε απολύσεις, ούτε περικοπές» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη. Θα’ ρθείτε να την ψηφίσετε;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Πῃγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ