INTIME

«Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων»

Την αισιοδοξία του πως το κυβερνών κόμμα θα νικήσει στις προσεχείς ευρωεκλογές εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πλατεία Εσταυρωμένου, στο Αιγάλεω.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «καθαρό μήνυμα νίκης» την παρουσία του κόσμου «εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας των πολλών, εδώ στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, της Ελλάδας που χτίζουμε ξανά μέρα με τη μέρα».

Κατόπιν, έκανε λόγο για «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων» στις εκλογές, εξηγώντας:

«Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι. Τη ζήσαμε αυτή την Ελλάδα, στο πετσί μας. Όταν έκλειναν σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που έκαναν δωράκια στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Όταν μείωναν 30% τον κατώτατο μισθό, για να κάνουν τα χατίρια των βιομηχάνων. Όταν πετσόκοβαν τις συντάξεις και διέλυαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για να στείλουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν φόρτωναν τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και ενίσχυαν την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, των βιομηχάνων, των καναλαρχών, των ολιγαρχών αυτού του τόπου».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μητσοτάκη»

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μην γιουχάρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά να του πουν «ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του στη ζωή, διότι όσο και να τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, του ξεφεύγουν στις τελευταίες συνεντεύξεις και δεν το κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται, το σχέδιο του και το πρόγραμμά του».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξάλλου, «ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, του είναι ούτως ή άλλως ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος».

«Δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει. Δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πώς ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι γι’ αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. Άνθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν ορίζει αμετάκλητα και τη θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος, μίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Δεν ήταν τυχαίο που στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και όχι στην Εκάλη ή την Πολιτεία ή το Πανόραμα της Βούλας. Γιατί έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποια είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον πόλεμο και μετά.

Γιατί η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ. Και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία του κ. Μητσοτάκη. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η διαφορά μας».

«Εγκρίναμε 62 νέα έργα στη Δυτική Αθήνα»

Αφού σημείωσε πως «ο δικός μας κόσμος είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές τις κρίσεις», ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στη Δυτική Αθήνα, που «κάποιοι για χρόνια τη θεωρούσαν ως την πίσω αυλή της πρωτεύουσας και τα παιδιά της, παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επανεκλογή του Δημήτρη Μπίρμπα, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα που εγκρίθηκαν στην περίοδο της διακυβέρνησής του, λέγοντας:

«Είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι στην τετραετία 2010-2014 στην Δυτική Αθήνα εγκρίθηκαν έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ ύψους μόλις 34 εκατ. ευρώ. Με συγκεκριμένο σχέδιο, την τελευταία τετραετία, και προγραμματισμό, εγκρίναμε από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, 62 νέα έργα στη Δυτική Αθήνα, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Τα διπλάσια δηλαδή. Και ειδικά στο Δήμο Αιγάλεω, χωροθετούνται τα 22 από τα 62 έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ στη Δυτική Αθήνα. Σε έναν Δήμο που το πρόσωπό του αλλάζει τα τελευταία χρόνια χάρη και στις εξαιρετικές παρεμβάσεις του δημάρχου σας, του Δημήτρη του Μπίρμπα, που είμαστε σίγουροι, πολίτες του Αιγάλεω, πως θα τιμήσετε ξανά και θα τον εμπιστευθείτε για μια νέα τετραετία».

Επίσης, εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, επεσήμανε πως «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα στεγάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών», ενώ άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την Υγεία.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ήρθε η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής».

Διαβάστε ακόμη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίζει τις ευρωεκλογές» δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος