Τσαβούσογλου: Βασικός στόχος της Τουρκίας η ένταξη στην Ε.Ε

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Λιθουανία, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξει να ενταχθεί στην Ε.Ε.».

Ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία στην πορεία ένταξής της στην Ε.Ε. δεν περιμένει καμία επιείκεια από τις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η Τουρκία να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που της αξίζει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία περιμένει από την Ε.Ε. ένα σαφές μήνυμα», όσον αφορά την ένταξη της.

Στα τέλη Ιουνίου η Άγκυρα, με αφορμή την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διαπίστωνε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζεται άδικα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005. Τον Ιούλιο του 2017 η Ευρωβουλή πήρε απόφαση με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις έως ότου η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει στις αναγκαίες συνταγματικές τροπολογίες.

Δείτε επίσης: Ναυτική βάση στα Κατεχόμενα ετοιμάζει η Τουρκία