«Θα αναγνωρίζουμε τα Σκόπια ως “Μακεδονία”»

«Η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη “Μακεδονία” με τη συνταγματική της ονομασία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατα τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επισκέφθηκε σήμερα την Άγκυρα και είχε συζητήσεις με τον Τσαβούσογλου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «είμαστε μια χώρα που από την αρχή αναγνωρίσαμε τη “Μακεδονία” με το συνταγματικό της όνομα. Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ υπάρχει η υποσημείωση πως η Τουρκία αναγνωρίζει τη “Μακεδονία” με τη συνταγματική της ονομασία».

Τώρα -συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ- παρακολουθούμε τις προσπάθειες και τις εξελίξεις για την αλλαγή ονομασίας που γίνονται με την Ελλάδα.

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις του “μακεδονικού” λαού»

«Εμείς σεβόμαστε και θα σεβόμαστε τις αποφάσεις του “μακεδονικού” λαού και του “μακεδονικού” κοινοβουλίου. Και από εδώ και πέρα τη “Μακεδονία” θα συνεχίσουμε να την αναγνωρίζουμε με την συνταγματική της ονομασία. Σαφώς η απόφαση είναι της “μακεδονικής” κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου. Ελπίζουμε να αρθούν και τα εμπόδια για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Νικολά Ντιμιτρόφ μίλησε για «ρομαντική σχέση Τουρκίας – ΠΓΔΜ».

«Θα χαρακτήριζα τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών ρομαντική. Η σχέση αυτή είναι πέρα από πολιτικά όρια και ιδεολογίες, υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την Τουρκία, αλλά και πολλά κοινά συμφέροντα με την Τουρκία, ειδικά στα Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά.