INTIME

Τσιάρας: «Στριμωγμένη η κυβέρνηση, γελοίες οι απαντήσεις της»

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των πυρκαγιών στην Αττική άσκησε ο Κώστας Τσιάρας.

«Δυστυχώς καθημερινά βγαίνουν στο φως γεγονότα, τα οποία δείχνουν ότι αφενός μεν υπήρχε ένα σοβαρό έλλειμμα υπεύθυνης πρόληψης στο κομμάτι της συγκεκριμένης καταστροφής και αφετέρου υπήρξαν τραγικοί χειρισμοί, οι οποίοι ήταν μάλλον και ένας βασικός λόγος, για τον οποίο θρηνούμε τόσο μεγάλο αριθμό απωλειών ανθρωπίνων ζωών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα, το οποίο βαρύνει αφενός μεν την κυβέρνηση, αφετέρου βαρύνει ενδεχομένως και ένα κομμάτι της αυτοδιοίκησης, που έχει την ευθύνη για όλα αυτά, αλλά είναι βέβαιο ότι στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο αφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, στο σύνολο της κυβέρνησης, των υπουργών που εμφανίστηκαν με έναν αδιανόητο τρόπο και έκαναν το ένα επικοινωνιακό σόου μετά το άλλο, του κ. Καμμένου, του κ. Τόσκα, του κ. Τζανακόπουλου», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνείδηση ή πραγματική αίσθηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής».

Η στάση της ΝΔ

Όσον αφορά τη στάση του κόμματός του, ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους, όχι μόνο δεν ανεβάσαμε τους τόνους, όχι μόνο δε συμμετείχαμε σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό πάνελ, αλλά αντίθετα είπαμε ότι είναι μία περίοδος που με περισυλλογή και ευθύνη το πολιτικό σύστημα, πρέπει αφενός μεν να τιμήσει τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που χαθήκαν και αφετέρου θα δώσει τον χρόνο και στις δομές της χώρας, τις δυνάμεις που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταγράψουν τις ζημιές, τις απώλειες, να δούμε τη συνολική έκταση της μεγάλης καταστροφής, τραγωδίας και από εκεί και πέρα με πολύ ψύχραιμη ματιά να δούμε αν υπάρχουν όντως ευθύνες και με ποιον τρόπο πρέπει να αποδοθούν».

«Να αποδοθούν ευθύνες»

Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχουν ευθύνες και πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθούν», εξηγώντας:

«Οι ευθύνες είναι πολιτικές, είναι και ποινικές και πρέπει σε αυτή τη λογική οπωσδήποτε να υπάρξει ένας αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος θα αναζητήσει την άκρη του νήματος των ευθυνών, όχι σε αυτή τη λογική που κάποιοι πήγαν να υιοθετήσουν ότι ο μοναδικός λόγος και η μοναδική αιτία είναι η άναρχη και η αυθαίρετη δόμηση, αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν υπήρξε η πρόληψη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν από τη μετεωρολογική υπηρεσία -όλοι ξέραμε ότι μια πυρκαγιά σε εκείνη την περιοχή θα δημιουργούσε αδιανόητα δεδομένα- και από την άλλη ενώ υπήρχε ο χρόνος και η ευκαιρία τουλάχιστον να υπάρξει εκκένωση της περιοχής, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, με τη γνωστή τακτική, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον, όλοι είναι ανευθυνοϋπεύθυνοι και κανένας τελικά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη».

«Η κυβέρνηση δεν ξέρει να αναλαμβάνει την ευθύνη»

Κλείνοντας, ο βουλευτής της ΝΔ καυτηρίασε την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας:

«Όλα αυτά που γίνανε με την παρουσία του πρωθυπουργού στο Κέντρο των επιχειρήσεων τη Δευτέρα το βράδυ, με την παρουσία του κ. Καμμένου στα καμένα που πηγαίνοντας με ένα ύφος και γενικότερη παρουσία που όχι μόνο δεν εξέπεμπε τη συμπόνοια και τη συμπαράσταση σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά τη μετάθεση των ευθυνών, την τραγική συνέντευξη Τύπου του κ. Τόσκα και του κ. Τζανακόπουλου και την παρουσία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, που είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, λες και κάτι έγινε, δυστυχώς όλα αυτά μαζί είναι ένα σύνολο τραγικών αντιδράσεων μιας κυβέρνησης που φαίνεται ότι δεν ξέρει τον ρόλο της.

Μιας κυβέρνησης που δεν ξέρει να αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι σε τέτοιου είδους γεγονότα και ενός πρωθυπουργού που κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και μικρότερος. Άλλωστε ένας πρωθυπουργός 44 ετών, τι ευθύνη μπορεί να έχει… Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και οι απαντήσεις που δίνει είναι από γελοίες έως αστείες».