ΥΠΕΝ: «Έκρηξη προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Αττική»

Σε έκρηξη σε διακόπτη του δικτύου διανομής  στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης οφείλεται το σημερινό μπλακ άουτ στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ τονίζει πως «στις 14:12, σημειώθηκε έκρηξη σε διακόπτη του δικτύου διανομής στο ΚΥΤ Παλλήνης και υπήρξε πτώση αγωγού γραμμής μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του υποσταθμού, προκαλώντας βραχυκύκλωμα».

Σύμφωνα με το υπουργείο το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, «θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του ΚΥΤ. Ως συνέπεια διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Κατά τη στιγμή της βλάβης το φορτίο που διακινείτο στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2.000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου της ισχύος αυτής».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης ξεκίνησαν αμέσως και ολοκληρώθηκαν στις 16:20 σε ό,τι αφορά στο δίκτυο μεταφοράς.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σημειώνει πως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο των περιοχών της Αττικής που επηρεάστηκαν προχώρησε με γοργούς ρυθμούς:

Τέλος, σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ​.