Υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των μεταλλωρύχων

Υπογράφηκε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο των μεταλλωρύχων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Σε αυτήν τονίζεται πως «μετά από επίμονη και εξαντλητική πολύμηνη διαδικασία διεκδίκησης 17 μηνών, οι εργαζόμενοι του κλάδου απέκτησαν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, έπειτα από αρκετά χρόνια (από το 2011)».

Τα κυριότερα σημεία της νέας ΣΣΕ

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα κυριότερα σημεία της νέας ΣΣΕ είναι:

«Η διάρκειά της είναι διετής (από 10.3.2017 έως 10.3.2019). Ενώ όλες οι προηγούμενες ΣΣΕ του κλάδου ήταν ομοιοεπαγγελματικές, στη νέα που υπεγράφη έγινε απαλοιφή του όρου ομοιοεπαγγελματική, έχοντας αποκτήσει σαφή χαρακτηριστικά κλαδικής σύμβασης εργασίας και βάζοντας νέα δεδομένα για τις επόμενες ΣΣΕ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες που εργάζονται στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. Ήδη, στη νέα ΣΣΕ που υπογράφηκε έχουν προστεθεί σημαντικές ειδικότητες που δεν υπήρχαν σε προηγούμενες ΣΣΕ, όπως χειριστές μηχανημάτων επιφανείας, οδηγοί βαρέων οχημάτων, οδηγοί φορτηγών επιφανείας και ΔΧ, οδηγοί αυτοκινήτων, χειριστές ελαφρών μηχανημάτων και οχημάτων επιφανείας, χειριστές μηχανημάτων ολομέτωπης κοπής, χειριστές φορτωτών υπογείων, αρχιτεχνίτες, αρχιγεωτρυπανιστές, γεωτρυπανιστές, χειριστές ηλεκτροκίνητων βαρούλκων ανέλκυσης μεταλλεύματος, χειριστές αεροσυμπιεστών, χειριστές ταινιόδρομων, οικοδόμοι, χειριστές πλατφορμών, χειριστές μηχανικών ξεσκαρωτών, χειριστές φορείων ύλωσης, βοηθοί εργοδηγού, βοηθοί χειριστών/μηχανοτεχνιτών/ηλεκτρολόγων/ηλεκροσυγκολλητών/οξυγονοκολλητών, κλπ.

Στα προ κρίσης επίπεδα οι βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια παρέμειναν στην προ κρίσης εποχή. Εκτός του επιδόματος πολυετίας, το οποίο παραμένει παγωμένο έως το 2012, βάσει της 6ΠΥΣ /14.2.2012, όλο το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο και τα επιδόματα όχι μόνο παρέμειναν στην προ κρίσης περίοδο, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύθηκαν, όπως η προσθήκη στο επίδομα γάμου και του συμφώνου συμβίωσης, η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας καθίσταται υποχρεωτική αργία σε όλες τις επιχειρήσεις του ΣΜΕ και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις Σ/Α.

Μία σειρά από ειδικότητες που εκ του νόμου έχουν υπαλληλική ιδιότητα, εντάχθηκαν από την κατηγορία των ημερομίσθιων στην κατηγορία των έμμισθων, όπως αδειούχοι ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές εγκαταστάσεων θερμικών κατεργασιών, χειριστές εγκαταστάσεων εμπλουτισμού μεταλλευμάτων ή ορυκτών, χειριστές εγκαταστάσεων χημικών κατεργασιών, χειριστές συστημάτων φορτοεκφόρτωσης πλοίων, χειριστές συστημάτων φορτοεκφόρτωσης επιφάνεια και υπόγεια, χειριστές βαρούλκων, αδειούχοι οξυγονοκολλητές, μεταλλοκολλητές, κλπ.

Στον ευαίσθητο τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων έχουν προβλεφτεί για πρώτη φορά δεσμεύσεις, όπως εκείνη για την προώθηση της κουλτούρας «μηδέν ατυχήματα στους χώρους εργασίας», καθώς και της εθνικής στρατηγικής για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία που έχει εκπονήσει το ΕΛΙΝΥΑΕ για τα έτη 2016-2020».

«Η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία σημειωτέον όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν σε συνεννόηση με τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της και έχοντας τη συγκατάθεση τους, παρότι δεν επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι της με κυρίαρχους το σαφή χαρακτηρισμό σε κλαδική, που θα συμπεριλάμβανε όλες ανεξαιρέτως τις ειδικότητες των εργαζομένων και το επίδομα πολυετίας, συμφώνησε στην υπογραφή της παραπάνω σύμβασης, λόγω του ότι είχαν εξαντληθεί όλες οι διαπραγματευτικές δυνατότητες και μέσα πίεσης που υπήρχαν, καθώς επίσης και ότι ο χρόνος διάρκειας της ΣΣΕ εξαντλούνταν με εναπομείναντα χρονικό διάστημα λήξης τους επτά μήνες.

Η ομοσπονδία, μετά την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς τα σωματεία μέλη της για την εξειδίκευση των όρων της παρούσας σύμβασης, η οποία θα πρέπει να αποτελεί και τη βάση για τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακών ΣΣΕ με ταυτόχρονη προσπάθεια ενημέρωσης και όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων στις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν είναι μέλη της, προκειμένου να είναι ευρύτερης αποδοχής και εμβέλειας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ