Υπουργείο Εργασίας: «Μανιφέστο κοινωνικού κανιβαλισμού η πρόταση Μητσοτάκη»

Ως «μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού» χαρακτηρίζει το υπ. Εργασίας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό.

Μάλιστα, κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι χρησιμοποιεί «χιλιοειπωμένα ψεύδη» περί «δήθεν πολύ υψηλών εισφορών».

Αναλυτικά όσα αναφέρει το υπουργείο Εργασίας:

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλική προς τη νέα γενιά την πρότασή του για το ασφαλιστικό, ενώ αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού.

Χαρακτηρίζει ως στρέβλωση που πρέπει να αλλάξει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του Ν.4387/16, παρουσιάζοντας την πλήρη ανταποδοτικότητα ως κάτι το δίκαιο. Υπόσχεται, δηλαδή, να ρίξει στον Καιάδα όσους προφανώς χωρίς δική τους επιλογή και εν μέσω της κρίσης που έπληξε τη χώρα, έχουν λίγα ένσημα και μεγάλα διαστήματα ανεργίας.

Υπόσχεται να παραδώσει σε ιδιωτικές εταιρείες την επικουρική ασφάλιση, προεξοφλώντας την εξαΰλωση όλων των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Προφανώς αδιαφορεί για το πώς θα πληρώνονται οι σημερινές επικουρικές συντάξεις, εφόσον εκλείψουν οι εισφορές των νέων εργαζομένων.

Υπόσχεται, μέσω της οριζόντιας μείωσης των εισφορών για την κύρια ασφάλιση, να ανοίξει «τρύπα» πάνω από 2 δις ευρώ ετησίως, καταβαραθρώνοντας  το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που έχει ξανασταθεί στα πόδια του. Και αυτό, χρησιμοποιώντας χιλιοειπωμένα ψεύδη που, όμως, έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα περί δήθεν πολύ υψηλών εισφορών.

H πρόταση που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως κατάφερε η ΝΔ να παραδώσει το 2015, μετά από 12 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων, ένα ασφαλιστικό σύστημα βαθιά ελλειμματικό.

Το σχέδιο επιστροφής του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, των αλλεπάλληλων περικοπών και  των ελλειμμάτων του παρελθόντος, για να ενισχυθούν τα συμφέροντα της ιδιωτικής ασφάλισης που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης,  θα πέσει στο κενό».