φωτό αρχείου

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο Βερολίνο

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε 50 χιλιόμετρα νότια από το Βερολίνο.

Οι πρώτοι κάτοικοι, ενός από τους συνολικά τρεις οικισμούς που εκκενώθηκαν χθες, άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, δήλωσε ο τοπικός πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιτκε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εκκρεμεί ακόμα, για λόγους ασφαλείας, η απόφαση για την επιστροφή των κατοίκων στους άλλους δύο οικισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τοπικού πρωθυπουργού λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν αρκετές ακόμα μέρες στην περιοχή για να συνεχίσουν την κατάσβεση, για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπύρωση, αλλά και για να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή, έχει έκταση περίπου 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από διαφορετικά σημεία. Οι περισσότεροι αποδίδουν την πυρκαγιά στην μεγάλη ξηρασία των τελευταίων μηνών. Υπάρχουν ωστόσο και φωνές που μιλούν για εμπρησμό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην πόλη Πότσνταμ σε πυκνή δασική έκταση. Οι γερμανικές αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τρεις οικισμούς μεταφέροντας περισσότερους από 500 κατοίκους σε ασφαλή σημεία. Με μπουλντόζες και γκρέιντερ η πυροσβεστική υπηρεσία δημιούργησε τις τελευταίες ώρες αντιπυρικές ζώνες στην προσπάθειά της να ελέγξει την πυρκαγιά, που απειλούσε κατοικημένες περιοχές.

Ο καπνός έφθασε μέχρι τη γερμανική πρωτεύουσα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ακόμα και αυτή την ώρα, οι δυνάμεις κατάσβεσης είναι οι φωτιές σε περιοχές που υπήρξαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πεδία βολής και όπου υπάρχουν ακόμα υπολείμματα πολεμικού εξοπλισμού που ενδεχομένως να προκαλέσουν εκρήξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και εξαρτώνται από εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς είναι αισθητές σήμερα και στη γερμανική πρωτεύουσα. Πυκνός καπνός και η μυρωδιά από καμένο ξύλο έφθασε μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό να κλείσει πόρτες και παράθυρα.

Ας σημειωθεί ότι η πυρκαγιά δεν επηρεάζει τις πτήσεις από και προς το Βερολίνο. Όλες οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος αεροδρομίου του Βερολίνου.