Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Αμφιθέα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Αμφιθέα του δήμου Αλεξανδρούπολης η οποία καίει δασική έκταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που απογειώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, εννέα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 33 πυροσβεστικοί υπάλληλοι και πεζοπόρα τμήματα 28 ατόμων.

Ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες

Σύμμαχος στην προσπάθεια των πυροσβεστών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η έλλειψη ισχυρών ανέμων. Ωστόσο το έργο τους δυσχέρανε από την πρώτη στιγμή το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή και προκειμένου να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, χρειάστηκε η συνδρομή δύο μηχανημάτων διάνοιξης δρόμων (στρατού και της Πολιτικής Προστασίας). Το δυσπρόσιτο της περιοχής ήταν που κατέστησε αναγκαία και τη συνδρομή των Canadair, τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, έως και τις 4.00 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης καθώς και ο δασάρχης Ζαχαρίας Μπακλαγής και ο προϊστάμενος του τμήματος προστασίας Δασών, Γιώργος Πιστόλας. «Προτεραιότητα ήταν ο έλεγχος του χώρου και η εκτίμηση επικινδυνότητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς δυτικά προς τον οικισμό της Μάκρης. Ο κίνδυνος αυτός απεφεύχθη με την παρέμβαση των Canadair, καθώς οι πρώτες ρίψεις περιόρισαν το δυτικό μέτωπο προς τον οικισμό και ακολούθησε η κατάσβεση του κεντρικού μετώπου της φωτιάς» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιστόλας.

Δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα η έκταση της ζημιάς

Σημειώνει οτι είναι νωρίς για την εκτίμηση της συνολικής έκτασης που έχει καταστραφεί, ωστόσο διευκρινίζει πως η φωτιά κατέστρεψε μία ζώνη αείφυλλων πλατύφυλλων, κυρίως πουρναριών, είδη τα οποία αναγεννώνται πάρα πολύ γρήγορα. «Πιστεύουμε ότι μέσα σε μία δεκαετία θα έχει επανέλθει πλήρως και από μόνο του το οικοσύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόλας.

Παρά το γεγονός ότι η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο, στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.