Φάμελλος: «Περισσότερη ανακύκλωση σημαίνει λιγότερα δημοτικά τέλη»

Στη σημασία που έχει για τη χώρα μας η ανακύκλωση αναφέρθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Atlas TV, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ειδική μνεία στην ΚΥΑ που θα υπογραφεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την οποία οι δήμοι που θα κάνουν τη μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον ΦοΔΣΑ της περιοχής τους, ενώ οι δήμοι που θα επιλέγουν την ταφή των απορριμμάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα.

«Η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιμα εάν δεν ανακυκλώνει», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπ. ΥΠΕΝ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στους δήμους νέος πρότυπος κανονισμός καθαριότητας, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή και των οργανικών. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στους επόπτες καθαριότητας των δήμων να ελέγχουν τι υπάρχει σε κάθε κάδο χωριστής διαλογής, με τον οποίο θα συνδέονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίσης, θα υπάρχει άμεσα μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων κάδων συλλογής χαρτιού και γυαλιού, επιπλέον του ήδη υπάρχοντος μεικτού κάδου ανακύκλωσης, αλλά και υποχρεωτική χωριστή συλλογή του οργανικού, όπως είναι τα τρόφιμα, τα κλαδέματα και τα άλλα προϊόντα που σαπίζουν και τα οποία δημιουργούν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με στραγγίσματα στους ΧΥΤΑ και έκλυση αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Υπάρχουν κονδύλια» τονίζει ο Σ. Φάμελλος

«Αυτή τη στιγμή στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν ήδη τα απαραίτητα κονδύλια για Πράσινα Σημεία, κάδους οργανικών και βιοαποβλήτων. Έχω ζητήσει με επιστολή μου να επιταχυνθούν οι προκηρύξεις των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και από το 2019 όλοι οι Δήμοι να έχουν διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και οργανικών», τόνισε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Συνεπώς, οι δήμοι θα διαθέτουν πολλαπλούς κάδους ανακύκλωσης και κάδους οργανικών προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανακυκλώνουν απρόσκοπτα. Στη συνέχεια, τα απορρίμματα κάθε δήμου θα ζυγίζονται και όσα περισσότερα απορρίμματα πηγαίνει ένας Δήμος για ταφή, τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή της ταφής. Αντίθετα, όση περισσότερη ανακύκλωση επιτυγχάνεται, τόσο περισσότερο θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη».

Το «στοίχημα» και το έργο της Ευκαρπίας

«Πρόκειται για ένα στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε και ως προς τη χωριστή διαλογή του οργανικού και ως προς την ανακύκλωση, ακόμα και για την μεταφόρτωση», επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι το έργο της Ευκαρπίας, η μεταφόρτωση στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχει ακριβώς αυτό τον στόχο, δηλαδή την κατακόρυφη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων οχημάτων που συνεπάγεται μείωση των δημοτικών τελών, λόγω μείωσης του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό και το ΥΠΕΝ αλλά και οι πολίτες περιμένουν να δουν χαμηλότερα τέλη καθαριότητας από τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.