Φάρμακα που διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου

Υπάρχει μία κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και σχετίζεται με τον υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων χορηγούνται ευρέως για την καταστολή της παραγωγής των οξέων του στομάχου και σύμφωνα με την νέα μελέτη του Κολεγίου του Λονδίνου η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να αυξήσει έως και κατά 250% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου.

Οι κίνδυνοι σχετίζονται με το ελικοβακτηριδίο του πυλωρού, φορέας του οποίου είναι πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, αλλά ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων-φορέων διατρέχει κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο στομάχι.

Τι έδειξαν παλαιότερες μελέτες

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα με διαρκή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ατροφική γαστρίτιδα, που θεωρείται πρόδρομος του καρκίνου του στομάχου.

Αν και ο μηχανισμός είναι άγνωστος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εξαλείφοντας την λοίμωξη πριν τη λήψη PPIs ενδεχομένως να μειώνεται η προοπτική του καρκίνου.

Αλλά η νέα μελέτη αποφαίνεται ότι ίσως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο Ιαν Γουονγκ από το UCL εξηγεί ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι σημαντικοί για τη θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και έχουν καλό προφίλ ασφαλείας ενώ η άσκοπη μακροχρόνια χρήση θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ο Δρ Γουονγκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από βάση δεδομένων υγεία κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, εντοπίζοντας 63.397 άτομα που είχαν πάρει τριπλή συνδυαστική θεραπεία για την εξάλειψη της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μόλις η λοίμωξη είχε εξαλειφθεί, τα άτομα ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 7,5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων 3.271 συνέχισαν να παίρνουν PPIs (κατά μέσο όρο τρία χρόνια), ενώ 21.729 πήραν αναστολείς Η2.

Εκ των 63.397 που πήραν την τριπλή αγωγή αρχικά, 153 κατέληξαν να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου, αλλά αυτοί που πήραν PPIs είχαν 2,44 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο, ενώ όσοι πήραν αναστολείς Η2 δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η μεγάλη συχνότητα χρήσης των PPIs και η μακροχρόνια χρήση τους φάνηκαν να αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου. Η καθημερινή λήψη PPIs σχετίστηκε με 4,55 μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου και ο κίνδυνος γινόταν οκταπλάσιος αν τα φάρμακα λαμβάνονταν πάνω από τρία χρόνια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι αιτία καρκίνου. Πάντως θεωρούν τα ευρήματα σημαντικά και θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.