Φίσερ: «Δεν επιστρέφουμε, ούτε δανείζουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Χάρτβιχ Φίσερ (Hartwig Fischer) -που είναι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου από το 2016- χαρακτήρισε «δημιουργική πράξη» την μετατόπιση των Γλυπτών στο Λονδίνο.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν μόνιμα στη χώρα μας, διαμήνυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Φίσερ.

«Τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς»

Ο 57χρονος Γερμανός -ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Μουσείου- αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

Ο Φίσερ μίλησε «για νόμιμο ιδιοκτήτη των Γλυπτών» και χαρακτήρισε τη μετατόπισή τους στο Λονδίνο ως μία «δημιουργική πράξη».

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα» ανέφερε ο Χάρτβιχ Φίσερ.

«Εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι η ιστορία του μνημείου «εμπλουτίζεται από το γεγονός ότι κάποια τμήματά του εκτίθενται στην Αθήνα και άλλα στο Λονδίνο».

Ερωτηθείς, ωστόσο, αν θεωρεί ότι είναι το ίδιο πράγμα, παραδέχτηκε πως είναι διαφορετικό να εκτίθενται τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από το μνημείο προέλευσής τους, από το να εκτίθενται στο Λονδίνο.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο Μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

«Δεν αποδέχομαι ότι η Ελλάδα είναι νόμιμος ιδιοκτήτης»

Σε ότι αφορά την αποδοχή της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών ο κ. Φίσερ είπε: «Δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του» και σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανεισμού επ΄ αόριστον των Γλυπτών. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος την αμετακίνητη θέση του Μουσείου πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.