Φορολογούν ακόμη και τα… ζευγαράκια

Φορολογούν ακόμη και τα… ζευγαράκια στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του φόρου διαμονής που επιβάλλουν στα ξενοδοχεία ημιδιαμονής.

Με τα νέα δεδομένα το παράνομο ή νόμιμο ζευγάρι όχι μόνο θα χρεώνεται ολόκληρο τον ημερήσιο φόρο διαμονής του δωματίου που θα κλείνει, αλλά ο ξενοδόχος θα πρέπει να αναφέρει τα ονομαστικά στοιχεία των επισκεπτών του στην «ειδική απόδειξη» που θα κόβει ώστε να γίνεται η απαραίτητη διασταύρωση.

Ο φόρος διαμονής έχει αναδρομική ισχύ από 01 Ιανουαρίου 2018 και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου τα κρατικά ταμεία να γεμίσουν με επιπλέον έσοδα λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης, ακόμα και στα ξενοδοχεία ημιδιαμονής.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι:

  1. Ο φόρος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση των δωματίων ή των διαμερισμάτων που διατίθενται από:

α) ξενοδοχεία που διαθέτουν λουτρό, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής ή παραμονής των πελατών και αίθουσα παροχής τουλάχιστον πρωινού γεύματος,

β) ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια και σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό.

Πως επιβάλλεται ο φόρος

Ο φόρος επιβάλλεται ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα και ως εξής:

α. στα ξενοδοχεία:

1-2 αστέρων 0,50 €

3 αστέρων 1,50 €

4 αστέρων 3,00 €

5 αστέρων 4,00 €

β. στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,50 €

  1. Ο φόρος εισπράττεται από τα παραπάνω τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα) με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα του δωματίου ή διαμερίσματος.

Yπηρεσίες ημιδιαμονής

Στην περίπτωση που παρέχονται υπηρεσίες ημιδιαμονής, η εγκύκλιος ορίζει ότι «επιβάλλεται εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής προς τον χρήστη (διαμένοντα) του καταλύματος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρούσα.