ΦΣΘ: «Επικίνδυνη η πώληση συμπληρωμάτων από γυμναστήρια»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία» την πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από  τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.

Οι φαρμακοποιοί, μάλιστα, εκφράζουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στο άρθρο 74, παράγραφος 3, του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το οποίο επιτρέπει την πώλησή τους από τους παραπάνω χώρους.

«Εγκληματική πρόθεση» λέει ο πρόεδρος του ΦΣΘ

«Είναι εγκληματική η πρόθεση υπαγωγής της αρμοδιότητας για αυτά τα σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Η συγκεκριμένη διάταξη θέτει σε κίνδυνο την υγεία όσων αθλούνται και κυρίως των εφήβων, καθώς επιτρέπει τη χορήγηση των βιταμινών, των σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας. Τα συμπληρώματα διατροφής προσομοιάζουν με τα φάρμακα, καθώς έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες, ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και σκευάσματα. Συνεπώς πρέπει να χορηγούνται μόνο διά χειρός φαρμακοποιού. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής διάταξης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης.