Φωκάς: Αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία του ΕΦΚΑ

Για ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ και καταβολή σημαντικών ποσών σε ενοίκια κάθε χρόνο για τη στέγαση των υπηρεσιών του οργανισμού, κάνει λόγο σε ερώτηση του προς την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.

Στην ερώτηση του ο κ. Φωκάς επισημαίνει ότι «ο ΕΦΚΑ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης σπαταλά χρήματα σε μισθώσεις κτιρίων, χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες δομές, που νοσούν, όπως της υγείας, ή της παιδείας».

Όπως αναφέρει, στο νομό Θεσσαλονίκης ο ΕΦΚΑ δηλώνει πως διαθέτει 37 ακίνητα, εκ των οποίων τα 13 ιδιοχρησιμοποιούνται, τα 11 έχουν παραχωρηθεί σε υγειονομικές υπηρεσίες, τα 5 έχουν εκμισθωθεί και τα 8 παραμένουν κενά. Το παράλογο είναι πως ο ΕΦΚΑ παρά το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει, κάποια μάλιστα υπογραμμίζεται πως είναι κενά χωρίς να τα αξιοποιεί, μισθώνει 16 ακίνητα.

Φορείς και δημόσιο ευρύτερα οφείλουν να κάνουν χρήση των κτιρίων τους αντί να τα εγκαταλείπουν στη μοίρα τους. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει μάλιστα το κτίριο, στην οδό Εγνατία 111, που τελεί υπό κατάληψη και παραμένει αναξιοποίητο για δεκαετίες.

«Η διάσωση των κτιρίων και η απαλλαγή από έξοδα συντήρησης και φύλαξης για τα κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται , ώστε να έχουν προοπτικές άμεσης εμπορικής αξιοποίησης θα έπρεπε να είναι μέλημα σας, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να σας απασχολεί», επισημαίνει στην ερώτησή του για να καταλήξει ρωτώντας την Υπουργό:

-«Ποια είναι η διεύθυνση του καθενός από τα 8 κενά κτίρια, αλλά και το εμβαδό του καθενός καθώς και ποια η διεύθυνση των 16 μισθωμένων ακινήτων, ποιο το εμβαδό και το μίσθωμα εκάστου; Επιπρόσθετα ποιος είναι ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των όποιων ζημιών έχουν υποστεί τα 8 κενά ακίνητα;

-Γιατί δεν έχετε απευθυνθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο- συγκεκριμένα στο  τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας- ή και της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον έλεγχο των κενών κτιρίων και την εκτίμηση της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την επισκευή των ζημιών, παρά, μάλιστα, την ανάληψη της υποστήριξης του εγχειρήματός σας από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.;

-Τελικά από τα 1.126 ακίνητα που διαθέτει συνολικά ο ΕΦΚΑ πόσα είναι κενά; Επιπλέον ποιο είναι το ποσό που δαπανά το Υπουργείο Εργασίας κάθε χρόνο για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του και ποιο ο ΕΦΚΑ για τις απαραίτητες μισθώσεις κτιρίων;».