Φόβοι ότι 130 άνθρωποι εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα που σκότωσε τον Σκριπάλ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία καθώς σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι περισσότεροι από 130 άνθρωποι ενδέχεται να εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα που σκότωσε τον Ρώσο πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Όπως τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, το Λονδίνο διαθέτει πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Μόσχα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει ερευνήσει τρόπους διανομής νευροτοξικών παραγόντων, πιθανώς για τη διάπραξη δολοφονιών.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διπλωματική απάντηση στη δηλητηρίαση Σκριπάλ τη μαζικότερη συλλογική απέλαση Ρώσων διπλωματών στην ιστορία.

Σωρηδόν οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Στο σύνολο, τουλάχιστον 100 Ρώσοι έχουν απελαθεί από 18 χώρες, υπογράμμισε. Η ίδια η Βρετανία έχει απελάσει 23 διπλωμάτες.

«Ως μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αν η Ρωσία στόχευε να διαιρέσει τις χώρες της Δύσης, απέτυχε παταγωδώς.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν έως τον Ιούνιο τη λήψη ενδεχόμενων περαιτέρω μέτρων εις βάρος της Ρωσίας. Η Μέι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για συγκάλυψη χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.