Χαρακόπουλος: «Σοβαρότατα κενά στην αντιπυρική προστασία ένα χρόνο μετά το Μάτι»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιπυρική προστασία κρούει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Αλέξη Παπαχελά για την τραγωδία στο Μάτι, ο βουλευτής Λάρισας κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς για την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος, των δήμων, των περιφερειών και όλων των φορέων που συμμετέχουν στη δασοπυρόσβεση για την αντιπυρική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει.

«Έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι και τους 101 νεκρούς, η αντιπυρική προστασία παρουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης σοβαρότατα κενά», τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, με αφορμή την ερώτηση, στην οποία διατυπώνονται 17 ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο Μ. Χαρακόπουλος για την αντιπυρική προστασία:

«Η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και οι 101 θάνατοι που προκάλεσε είναι ένα οδυνηρό γεγονός που παραμένει στην μνήμη όλων των Ελλήνων, όσος καιρός κι αν περάσει. Πολλώ δε μάλλον, που όπως αποδεικνύουν τόσο τα σχετικά πορίσματα, όσο και το πρόσφατο ντοκιμαντέρ των “Νέων Φακέλων”, η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να μην πάρει τις τραγικές διαστάσεις που έλαβε, αν ο κρατικός μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος κι οι αρμόδιοι έπρατταν ορθά το έργο τους.

Δυστυχώς, δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά αντιθέτως είχαμε, αποδεδειγμένα πλέον, το θέατρο ενός δήθεν συντονισμού, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και τη συστηματική προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Αυτό, όμως, που δημιουργεί ακόμη περισσότερη ανησυχία είναι ότι το πικρό πάθημα δεν έγινε μάθημα. Ενώ  όλα δείχνουν πως προμηνύεται ένα δύσκολο καλοκαίρι για την χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η αντιπυρική προστασία παρουσιάζει σοβαρότατα κενά».

Διαβάστε ακόμη: Την Τετάρτη στη Βουλή η πρόταση εμπιστοσύνης