Χαρακόπουλος: «Επιδιώκουν μια αστυνομία χωρίς φωνή!»

Τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έναντι των αστυνομικών καυτηρίασε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

«Η κυβέρνηση και το αν-αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τον περιορισμό της εγκληματικότητας, της βίας και της ανομίας, αφήνει τις φιλικές της συλλογικότητες να δρουν ανενόχλητες και βάζει στο στόχαστρο τους αστυνομικούς. Έχοντας δώσει, με την εξοργιστική πολιτική της ανοχής, το πράσινο φως σε κάθε περιθωριακό στοιχείο να επιτίθεται στους άνδρες της ΕΛΑΣ -οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν ενώπιον δολοφονικών καταδρομών- τώρα φθάνει στο σημείο να εγκαλέσει εκπροσώπους των αστυνομικών», δήλωσε αρχικά ο τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι με αυτήν την τακτική επιδιώκουν μια αστυνομία χωρίς φωνή όταν κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους, όπως πρόσφατα στο Πρωτοδικείο. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, καλούμε την δικέφαλη πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε χειρότερο σημείο για τη δημόσια ασφάλεια, την κοινωνία και τους αστυνομικούς, να μην συνεχίσει τον επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο που έχει επιλέξει».

Η καταγγελία της ΠΟΑΣΥ

Στη συνάντηση, που έγινε μετά από αίτημα της ΠΟΑΣΥ, ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώθηκε για την καταγγελία της ομοσπονδίας των αστυνομικών, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια διαβαθμισμένη επιθετικότητα από πλευράς Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας προς το συνδικαλιστικό κίνημα, και για τις κλήσεις για παροχή εξηγήσεων, σε στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, μεταξύ αυτών και του προέδρου της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρη Γερακαράκου.

Αφορμή για τη στάση του αρχηγείου στάθηκαν οι καταγγελίες της ΠΟΑΣΥ ότι ο αστυνομικός είναι απροστάτευτος στη βία και την ανομία, κινδυνεύει καθημερινά, χωρίς να λαμβάνονται τα προσήκοντα μέτρα για την ασφάλειά του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 12/11.

Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΥ, η απόφαση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά και είναι απορίας άξιο, που επιχειρείται με τέτοιες μεθόδους να φιμωθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Όπως εξήγησαν τα μέλη της ομοσπονδίας, εάν το αρχηγείο ήθελε να μάθει τις απόψεις των συνδικαλιστών για τα προβλήματα που απασχολούν τους οργανισμούς των σωμάτων ασφαλείας και τα καταγγελόμενά τους, όφειλε να συζητήσει μαζί τους, να αφουγκραστεί και να διερευνήσει τις καταγγελίες και όχι με τον τρόπο αυτό αντίδρασης να προκαλεί ρήξεις που αντί να λύνουν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ΠΟΑΣΥ ο πρόεδρος, Γρηγόρης Γερακαράκος, ο αντιπρόεδρος, Αθανάσιος Νταβούρας, και τα μέλη Δημοσθένης Πάκος και Νικόλαος Ρήγας.