Χαρακόπουλος: «Με αυτογνωσία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις»

Στην Δυτική Θράκη προκειμένου να παραστεί και να χαιρετήσει τις εκδηλώσεις με Θρακιώτικα τραγούδια και χορούς που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Καρυών, παραβρέθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο τελευταίος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην κατάμεστη πλατεία του χωριού, αναφέρθηκε στην ανάγκη της «εθνικής αυτογνωσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις».

«Ο ελληνισμός της Θράκης ευτύχησε να δει μόνο ένα μέρος αυτής ελεύθερο στον εθνικό κορμό. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, μετά τις απηνείς διώξεις που υπέστησαν από τους Βούλγαρους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες. Πολλοί από τους ανατολικορωμυλιώτες, ήρθαν ως πρόσφυγες στη Θεσσαλία και έστησαν από την αρχή εδώ το σπιτικό τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θεσσαλός πολιτικός.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο και οι Έλληνες της ανατολικής Θράκης μετά τη μικρασιατική καταστροφή, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Η ανατολική Θράκη εκκενώθηκε από τους Έλληνες χωρίς να ακουστεί η κλαγγή των όπλων. Και παραμένει ένα μέγα ερωτηματικό της ιστορίας η παράδοσή της στους Τούρκους, όταν ο στρατός του Κεμάλ δεν είχε ούτε ένα πλοιάριο για να περάσει απέναντι από τη Μικρασία. Κι όμως αυτό το μικρό κομμάτι της δυτικής Θράκης που απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε στην ελληνική επικράτεια, κινδυνεύει λόγω της διαχρονικής αβελτηρίας των λαθών και παραλείψεων της ελληνικής πολιτείας με ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας».

Για να καταλήξει: «Την ίδια ώρα υπό την ανοχή του ελληνικού κράτους, σκοτεινά κέντρα αμφισβητούν προκλητικά την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Είναι καιρός να αποκτήσουμε εθνική αυτογνωσία και ο ελληνισμός με εθνική ενότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε ιστορική μνήμη, να γνωρίζουμε τις ρίζες μας, την ένδοξη ιστορία μας, ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε.

Θέλω λοιπόν, να συγχαρώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Καρυών για τις εκδηλώσεις – με τη στήριξη του δήμου Κιλέλέρ – που αναδεικνύουν τον πλούτο της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλία».