Χιλιάδες Σλοβάκοι στους δρόμους για τον Γιαν Κούτσιακ

Την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας απαίτησαν δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι που βγήκαν και πάλι στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα.

Ο 27χρονος δημοσιογράφος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N, περίπου 45.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη στο κέντρο της Μπρατισλάβα. Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι, τον σχηματισμό νέας, η οποία ορκίστηκε στις 22 Μαρτίου.

Απαιτούν αμερόληπτη έρευνα για το φόνο του Γιαν Κούτσιακ

Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του αρχηγού της αστυνομίας, Τίμπορ Γκάσπαρ, καθώς και την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μην μπορεί να ορίσει το διάδοχό του ο υπουργός Εσωτερικών, για να διασφαλιστεί η αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ.

Ο δημοσιογράφος ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που σχετίζονταν με το κυβερνών κόμμα Smer. Τόσο ο Κούτσιακ όσο και άλλα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί σε συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ο ιδιοκτήτης της οποίας συνδέεται με τον Γκάσπαρ. Ο αρχηγός της αστυνομίας, πάντως, αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ