φωτό-αρχείου

Ανέμους έως και 10 μποφόρ φέρνει η «Χιόνη»!

Πτώση της θερμοκρασίας η οποία σήμερα είναι αισθητή κυρίως στα δυτικά και βόρεια φέρνει η «Χιόνη», ενώ αύριο, Τετάρτη, θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια, προκαλούν οι πολικές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κυκλωνική διαταραχή που επιδρά στον καιρό της χώρας.

Σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της μεταβολής της μέγιστης θερμοκρασίας έως και την Πέμπτη.

Πού εστιάζονται οι κίνδυνοι

Η κακοκαιρία «Χιόνη» αναμένεται να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις, ενώ, σύμφωνα με το meteo.gr, υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος φθορών ή ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στην Εύβοια, την ανατολική Αττική, και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς κατά το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη οι βοριάδες θα φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ (θύελλες).

Σχήμα 1: Η αναμενόμενη πνοή των ανέμων τις πρώτες ώρες της Πέμπτης. Με μωβ χρώμα οι περιοχές όπου η ισχύς τους θα φτάσει τα 10 μποφόρ.

Σχήμα 2. Οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 8 μποφόρ την Τετάρτη 13/02 (αριστερά), και την Πέμπτη 14/02 (δεξιά).

Στο μεταξύ, βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά θα σημειωθούν έως το βράδυ της Τρίτης στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά, το Ιόνιο και το Αιγαίο.

Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης θα εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, και το Αιγαίο.

Τα φαινόμενα στο Νότιο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης.

Σχήμα 3. Η κατανομή των βροχοπτώσεων το βράδυ της Τετάρτης 13/02
Στην Αττική αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ.