Χρηματιστήριο: Έκρηξη τιμών 6,09% με προσδοκίες

Εκρηκτική η άνοδος που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο μετά την προκήρυξη εκλογών. Οι αγοραστές φρόντισαν να υπενθυμίσουν στους πωλητές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλάζει σελίδα, εξ ου και η σημαντική ώθηση τιμών, όπως θα δούμε.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αγορά πέρασε εύκολα τις 770 μονάδες αφού οι επενδυτές θέλουν να πωλήσουν υψηλότερα – σε μια αγορά που διαθέτει πλέον τις προσδοκίες που συνδέονται με μια κυβέρνηση φιλικότερη στις επιχειρήσεις.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο έκλεισε στις 776,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,09% με τζίρο 172 εκατ. ευρώ που είναι από τους υψηλότερους της περιόδου. Μετά το σαρωτικό εκλογικό αποτέλεσμα, χθες το βράδυ εκπληρώθηκε μια ακόμα προσδοκία των επενδυτών, δηλαδή η γρήγορη διεξαγωγή των εκλογών.

Oι προσδοκίες της πολιτικής αλλαγή αρχίζουν να επιβεβαιώνονται. Τα ελληνικά ομόλογα ανταποκρίθηκαν φθάνοντας σε απόδοση 3,008% και ακολούθησε το χρηματιστήριο. Η αγορά άνοιξε με κέρδη πάνω από 5 %, τα κέρδη περιορίστηκαν για λίγο, αλλά η συνέχεια ήταν κακή για τους short επενδυτές. Η αγορά έφθασε να καταγράφει κέρδη πάνω από 6%, εν τα κέρδη στις τράπεζες ζάλιζαν όλους όσοι σορτάρουν.

Με κλειστές τις αγορές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, οι αγοραστές ώθησαν τις τιμές υψηλότερα προκειμένου να θέσουν εκτός μάχης του short. Και όπως φαίνεται και αύριο θα συνεχιστεί η ίδια εικόνα. Ράλι 27,41% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,208 ευρώ. Κέρδη 16,32% για την Alpha bank στα 1,44 ευρό. Με άνοδο 6,06% η Εθνική Τράπεζα στα 2,10 ευρώ. Άνοδος 7,56% για την Eurobank στα 0,747 ευρώ. Ράκλι 11,79% για τον ΟΛΠ στα 22,75 ευρώ. Άνοδος 15% για την Ελλάκτωρ στα 1,796 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθα στα 172 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων τα 14,9 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.