Χρηματιστήριο: Γιατί οι αγοραστές αρχίζουν να δημιουργούν προσδοκίες

Ένα…. βηματάκι πριν από τις 750 μονάδες έκλεισε η Αθήνα στο Χρηματιστήριο καθώς οι τράπεζες οδήγησαν σε νέα άνοδο.

Στην τέταρτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο έκλεισε στις 749,40 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,80%.

Η ζήτηση για τις τραπεζικές μετοχές συνεχίστηκε ενώ από την άλλη πλευρά ο τζίρος έχει κατοχυρώσει τα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ. H ασταμάτητη ζήτηση για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η οποία συνεχίζεται για τρεις μήνες οδηγεί αρκετούς να σκέπτονται ότι, τα funds αρχίζουν να προεξοφλούν τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Εκτός από τις εκλογές λοιπόν, οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν οι μακροπρόθεσμα την Ελλάδα. Μέχρι τώρα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ειδικά, αυτή του κ. Τσίπρα, νέκρωσαν… την ακίνητη περιουσία. Εάν λοιπόν η επόμενη κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα με τα οποία η αξία της ακίνητης περιουσίας θα αυξάνεται ( λ.χ να μην αποτελεί τεκμήριο η πρώτη κατοικία ), τότε οι αξίες θα απελευθερωθούν.

Και φυσικά οι τιμές των ακινήτων οδηγούν σε ανοδική πορεία τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Μια άνοδος λ.χ της τιμής των ακινήτων κατά 1% σημαίνει ετήσια αύξηση εσόδων 50 -100 εκατ. ευρώ, σε ορισμένες τράπεζες. Με ράλι 5,89% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,86 ευρώ. Κέρδη 3,67 % για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,44 ευρώ. Με πτώση 0,07 η μετοχή της Eurobank στα 0,7375 ευρώ. Κέρδη 4,77% για την Alpha bamk στα 1,362 ευρώ. Άνοδος 1,5% για τον ΟΤΕ στα 12,18 ευρώ. Με πτώση 1,29% ο ΟΠΑΠ στα 9,20 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 58,7 εκατ. ευρώ.