Ψωμιάδης: Ναι στη φύλαξη των εβραϊκών αλλά και όλων των μνημείων της πόλης

Την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για φύλαξη των εβραϊκών μνημείων μετά την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης χαιρετίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Η πρωτοβουλία, όμως, αυτή έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και χρόνια και να μην περιορίζεται ο κύριος δήμαρχος σε επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις καταδίκης» τονίζει σε δήλωση του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Χαιρετίζω την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τη φύλαξη επί 24ώρου βάσεως των εβραϊκών μνημείων της πόλης, μετά και το τελευταίο περιστατικό καταστροφής του μνημείου εντός του ΑΠΘ.

Η πρωτοβουλία, όμως, αυτή έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και χρόνια και να μην περιορίζεται ο κύριος δήμαρχος σε επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις καταδίκης. Του υπενθυμίζω πως το μνημείο σε ανάμνηση του εβραϊκού Νεκροταφείου στο πάρκο Αστεροσκοπείου έχει βανδαλιστεί τουλάχιστον άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, το Δεκέμβριο του 2014, το Νοέμβριο του 2016 και πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2018. Ανάλογα περιστατικά βαρβαρότητας επαναλαμβάνονται συχνά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας.

Παρόμοια μέτρα φύλαξης με τη χρήση καμερών πρέπει να ληφθούν για όλα τα μνημεία αυτής της πόλης. Τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, των πρώην Βασιλέων Κωνσταντίνου και Γεωργίου του Α’, του Ελευθερίου Βενιζέλου, τις προτομές των Ηρώων του 1821, των Αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών πολέμων, των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων όπως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα βανδαλισμού που γνωρίζουν ιδιαίτερη έξαρση τον τελευταίο καιρό.

Τα μνημεία μας είναι ο πολιτισμός μας, κομμάτι της ταυτότητας μας, η παραβατικότητα και η ανομία δεν μπορούν να γίνουν  αποδεκτές. Η διοίκηση του δήμου οφείλει να επαγρυπνεί για την ευπρέπεια και την καθαριότητα όλων των μνημείων της Θεσσαλονίκης. Απέναντι στους κάθε είδους βάνδαλους οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αμείλικτοι».