Όσο πιο παχύς είναι κάποιος, τόσο πιο πολλά τσιγάρα κάνει!

Σύμφωνα με έρευνα, όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει το κάπνισα. Μάλιστα, ειδικά στο ξεκίνημα, όσα περισσότερα κιλά έχει, τόσο περισσότερα τσιγάρα την ημέρα καπνίζει. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την γαλλο-βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει πώς το βάρος του ανθρώπου επηρεάζει την καπνιστική συμπεριφορά του.

Γενικά, είναι γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν χαμηλότερο μέσο βάρος από τους μη καπνιστές και ότι τείνουν να παχύνουν μόλις κόψουν το κάπνισμα. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, οι θεριακλήδες έχουν μεγαλύτερο μέσο βάρος σε σχέση με αυτούς που καπνίζουν λίγα τσιγάρα.

Οι ερευνητές, λοιπόν,  με επικεφαλής τον Πολ Μπρέναν της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) στη Λιόν, που έκαναν τη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, ανέλυσαν στοιχεία από 450.000 άτομα με μέση ηλικία τα 58 έτη, συσχετίζοντας το δείκτη μάζας σώματος με τις καπνιστικές συνήθειες.

Τι ήταν αυτό που διαπιστώθηκε από την έρευνα

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι, κάθε αύξηση κατά 4,5 μονάδες (κιλά ανά μέτρο εις το τετράγωνο) του δείκτη μάζας σώματος, σχετίζεται με αύξηση 18% της πιθανότητας να είναι καπνιστής. Επίσης, η ίδια αύξηση του βάρους μεταξύ των καπνιστών, συνδέεται με αύξηση της ποσότητας κατανάλωσης τσιγάρων, κατά ένα περίπου τσιγάρο τη μέρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η σχέση αυτή μεταξύ βάρους και καπνίσματος ισχύει το ίδιο σε άνδρες και γυναίκες.