“Όχι” από τον Άρειο Πάγο στην έκδοση της Εφίμοβα

“Όχι” από τον Άρειο Πάγο στην έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα, της 36χρονης Ρωσίδας που ήταν η πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίθια.

Η Ρωσίδα της οποίας ζητούνταν η έκδοση ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει ότι μαλτέζικη τράπεζα διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμέζικης επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε την μη έκδοση της 36χρονης εξετάζοντας την έφεση κατά της απόφασης με την οποία το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας απέρριψε πριν δύο μήνες τα δύο αιτήματα έκδοσης στη Μάλτα της πρώην τραπεζικής υπαλλήλου της Pilatus Bank.

Το Εφετείο  είχε δεχτεί την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εναντίον της Εφίμοβα εν μέρει ασαφή, αόριστα και παράτυπα, και τα αποδιδόμενα εγκλήματα ως ήσσονος σημασίας και για αυτό το λόγο δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

Η ίδια η εκζητούμενη, η οποία είχε παραδοθεί οικειοθελώς στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος στις 18 Μαρτίου, έχει αναφέρει ότι στη Μάλτα κινδυνεύει η ζωή της και πως δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη, καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης και της αστυνομίας.