Προοδευτικό μέτωπο-ανάχωμα στον Μητσοτάκη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η Συνταγματική Αναθεώρηση και οι κοινές θέσεις ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής ως προς το “Μακεδονικό” δίνουν πάτημα στον Αλέξη Τσίπρα να διερευνήσει τις πιθανότητες που υπάρχουν ώστε να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο- ανάχωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον “ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό” του, όπως αποκαλούν στο Μαξίμου τη στρατηγική της ΝΔ.

Οι συνεχιζόμενες αποκλίσεις, εξάλλου, τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και βουλευτών του από τον ορθό λόγο σχετίζονται και με το ότι και στους ΑΝΕΛ έχουν εκλάβει τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας κι ως λήξη της κυβερνητικής τους συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και βουλευτές όπως ιδίως ο Δημήτρης Καμμένος έχουν απασφαλίσει με συνέπειες οι οποίες μπορεί να φτάνουν μέχρι και στον πρόωρο τερματισμό του “γάμου” ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναγνωρίζει ότι το πολιτικό φλερτ με την Φώφη Γεννηματά, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο αν δεν απομονωθούν οι φωνές εντός του Κινήματος Αλλαγής οι οποίες είναι σφόδρα αντίθετες σε όποια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ως ισχυρότερη λογίζεται αυτή του Βαγγέλη Βενιζέλου, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως βρίσκεται κοντά στο να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η προσωπική του στοχοποίηση από το Μαξίμου για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Όπως κι αν έχει, πεδίο δόξης λαμπρό για άμεσες συγκλίσεις θεωρείται το Μακεδονικό, για το οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει, στην περίπτωση βεβαίως που καταλήξει σε συμφωνία με τους Σκοπιανούς, να περάσει από τη Βουλή με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία ώστε να απομονωθεί η ΝΔ.

Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Δεν βιάζονται

Στο Μαξίμου, πάντως, δεν βιάζονται και σχολιάζουν πως ο δρόμος για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου είναι μακρύς, αλλά υπάρχει χρόνος τον οποίο θα εξασφαλίσουν μόνο η ομαλή έξοδος από τη στενή επιτροπεία και η εξομάλυνση της ταραχώδους σχέσης με την Τουρκία.

Κλειδί, εξάλλου, θα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής κι αυτό είναι ένα δύσκολο στοίχημα.