4η Freskon: Εγκαινιάζεται αύριο το μεγαλύτερο διεθνές εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών

Παρουσία ορισμένων από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ της Ευρώπης με 2.500 προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών με ξένους προσκεκλημένους και με 150 hosted buyers από 31 χώρες, με 210 εκθέτες από 22 χώρες και εκθεσιακή κάλυψη 11.000 τ.μ. ξεκινά αύριο (26/4) στη Θεσσαλονίκη, το 4ο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών, Freskon.           

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αναμένεται να αποτελέσει σημείο συνάντησης παραγωγών, ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών και θα μετατρέψει από τις 26 έως και τις 29 Απριλίου το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σημείο αναφοράς του κλάδου στην Νοτιανατολική Ευρώπη.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το σταφύλι

Στην φετινή έκθεση ξεχωρίζει το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το σταφύλι που θα διεξαχθεί στις 26 Απριλίου με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο συνέδριο για το σταφύλι θα παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις που αφορούν τα θέματα της καλλιέργειας και της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς του σταφυλιού. Μάλιστα, στην ενότητα για το Digital Farming θα γίνει εκτενής αναφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την καλλιέργεια του, ενώ θα ανακοινωθούν και όλες οι νέες ποικιλίες σταφυλιού που υφίστανται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, σε συνεργασία με το περιοδικό «Φρουτονέα» θα διοργανωθεί για μια ακόμη χρονιά, το FreshCon Market, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η σύνδεση της παραγωγής με το λιανεμπόριο. Το FreshCon Market έχει ως βασικό στόχο να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίες σούπερ – μάρκετ με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημιουργώτας τις κατάλληλες προϋποθέσεις άμεσων συμφωνιών.

Συγκεκριμένα από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν οι αλυσίδες Μασούτης, Κρητικός, Metro, Χαλκιαδάκης και Discount Markt, από την Βουλγαρία τα λιανεμπορικά δίκτυα Fantastico και Τ-Market, από την Ουκρανία τα σούπερ μάρκετ ATB Market, Brusnichka, Tavria V και Velyka Kyshenya, από την Ρουμανία η Mega Image και από την Λευκορωσία η Dionis. Επίσης, το «παρών» θα δώσει και η κεντρική μονάδα αγοράς φρέσκων φρούτων και λαχανικών του ομίλου Metro, που εδρεύει στη Βαλένθια της Ισπανίας και εξυπηρετεί 18 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

 “Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”

«Η Freskon είναι ένα σημαντικό πολυγεγονός, που με την διεθνοποίηση που έχει καταφέρει, ξεπερνά τα όρια της χώρας. Κάτι ανάλογο δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των αυριανών εγκαινίων της έκθεσης. Τόνισε δε πως πλέον, με την τέταρτη διοργάνωσή της, η Freskon έχει τα χαρακτηριστικά ενός θεσμοθετημένου γεγονότος.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της διοργάνωσης, κα Τόνια Νικολαΐδου, σημείωσε πως μέσα από τη Freskon οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να αυξήσουν τους προμηθευτές τους και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, ενώ ανέφερε πως η έκθεση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό διακίνησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι αυριανή τελετή των εγκαινίων της 4ης Freskon θα ξεκινήσει στις 18.30 από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, ενώ μετά το τέλος της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί συλλογή φρούτων και λαχανικών από την έκθεση, τα οποία θα διατεθούν στον σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».