600.000 νέες θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Για πάνω  από 600.000 νέες θέσεις εργασίας δεσμεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της ατζέντας που παρουσίασε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα: «Η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε μια σειρά δράσεων οι οποίες έχουν τρεις συγκεκριμένους στόχους:

  1. την αντιμετώπιση της «σχετικής φτώχειας»
  2. την ανακούφιση από την «ακραία φτώχεια»
  3. και τέλος την πάταξη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως εξήγησε η «σχετική φτώχεια» θα βρει απάντηση μόνο αν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα. Και αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.

Όσον αφορά στην ανάσχεση της «σχετικής φτώχειας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές. «Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούν είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη» παρατήρησε.

«Μελετημένο και κοστολογημένο το πρόγραμμα της ΝΔ»

Παρουσιάζοντας την «ατζέντα» της ΝΔ για τη μάχη κατά της φτώχειας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισε ότι στο δικό του σκεπτικό δεν υπάρχει καμία ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιους που θα έχουν χαμηλότατες απολαβές, όπως οι σημερινές.

«Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πολύ καλά μελετημένο και κοστολογημένο. Και έχει διαμορφωθεί για όλους τους Έλληνες. Κανείς δεν θα μείνει πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον τομέα της κατάρτισης μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων με πιστοποίηση. «Προτίθεμαι να θέσω σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50. 000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά 6μηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο και θα βοηθήσουμε στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος αλλά και θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές σε ανθρώπους που σήμερα αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι» ανέφερε.

«Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού»

Επισήμανε δε ότι κοινωνική πολιτική δεν υπάρχει χωρίς στήριξη της οικογένειας. «Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί».

«Πιστεύω στο κοινωνικό κράτος. Ήταν η μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Πρέπει να βρούμε τους πόρους για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα οφείλουμε επιτέλους να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θέλουμε πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη»

Και κατέληξε: «Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη.  Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια.  Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες»