Φωτογραφία Αρχείου

Αφγανιστάν: Μακελειό με 52 νεκρούς στην Καμπούλ (vd)

Τουλάχιστον 52 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση αυτοκτονίας έξω κέντρο καταγραφής ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε νωρίτερα την Κυριακή (22/4) και την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Τι αναφέρουν οι επίσημες αρχές για το μακελειό στο Αγφανιστάν

Εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Νατζίμπ Ντανές, δήλωσε ότι ένας βομβιστής προσέγγισε πεζός το κέντρο όπου γίνεται έκδοση ταυτοτήτων, μέρος της διαδικασίας καταγραφής 10 εκατ. ψηφοφόρων σε όλο το Αφγανιστάν. Η καταγραφή ξεκίνησε αυτό το μήνα.

Ο πρόεδρος, Άσραφ Γάνι, εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας την επίθεση και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να μας αποσπάσει από τους στόχους μας ή να αποδυναμώσει αυτή την εθνική δημοκρατική διαδικασία».

Όσον αφορά τον τραγικό απολογισμό της επίθεσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται τουλάχιστον σε 52 και οι τραυματίες σε 112. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Η πλέον αιματηρή επίθεση μετά τον Ιανουάριο

Από την έκρηξη, που έρχεται μετά από μερικές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ, καταστράφηκαν αυτοκίνητα και έσπασαν παράθυρα σε παρακείμενα κτίρια. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή έκρηξη στην Καμπούλ από τον Ιανουάριο, όταν έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άτομα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε ασθενοφόρο.

Κέντρα καταγραφής ψηφοφόρων έχουν στηθεί σε όλο το Αφγανιστάν ενόψει των βουλευτικών εκλογών –η διεξαγωγή των οποίων έχει καθυστερήσει πολύ- και των εκλογών περιφερειακών συμβουλίων, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.

Η νέα έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Νταστ Ε Μπάρτσι, της δυτικής Καμπούλ, όπου διαμένουν πολλά μέλη της κυρίως σιιτικής μειονότητας Χαζάρα, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους πολλές φορές.

«Υπάρχουν γυναίκες, παιδιά. Όλοι είχαν έρθει για να πάρουν τις ταυτότητές τους», δήλωσε ο Μπασίρ Αχμάντ, που βρέθηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ