Αφιέρωμα στην Κεντρική Μακεδονία: Φθινοπωρινή Χαλκιδική, στα βήματα του Αριστοτέλη

Του Μπάμπη Γιαννακίδη

Στο μεταίχμιο των εποχών, εκεί που η σκυτάλη περνά στα “ χέρια” του Χειμώνα, δεν υπάρχει πιο όμορφη επιλογή από μια απόδραση στη χαλκιδικιώτικη φύση, εκεί όπου η πολυχρωμία των φυλλωμάτων μοιάζει με παλέτα στα χέρια ζωγράφου. Οι επιλογές πολλές και διαφορετικές.

Εμείς, τούτη της φορά σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα βήματα του Αριστοτέλη. Να περπατήσετε στα μέρη όπου περπάτησε ο Έλληνας φιλόσοφος όπως και άλλα πρόσωπα της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης ιστορίας. Ανάμεσά τους ο Μέγας Αλέξανδρος και ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης. Εκεί όπου έζησε ο θρυλικός Αλέξης Ζορμπάς και συνάντησε (εκεί) το Νίκο Καζαντζάκη.

Η διαδρομή ονομάστηκε “ Αριστοτελικός Περίπατος”. Έχει ως αφετηρία το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, με θέα τον κόλπο της Ιερισσού. Το πλέγμα των μονοπατιών (μικρότερων ή μεγαλύτερων) δημιουργεί μια κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους 100 χλμ που καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα. Για όσους το επιθυμούν, μπορούν να έχουν στον περίπατό τους έμπειρο ξεναγό-οδηγό. Το Άλσος του Αριστοτέλη αποτελεί οργανωμένο θεματικό πάρκο. Εκεί φιλοξενείται το άγαλμα του οικουμενικού φιλοσόφου αλλά και κάποια πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει φυσικών νόμων που περιγράφει ο ίδιος σε έργα του.

 

©Πηγή: amna.gr