Αφιέρωμα στην Κεντρική Μακεδονία: Στη γειτονιά του Αξιού και της παρέας του

Του Μπάμπη Γιαννακίδη

Ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πολύμορφο υγροτοπικό σύμπλεγμα που για κάποιον μυστήριο λόγο, παραμένει ουσιαστικά “ άγνωστο” στους πολλούς, όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους εκδρομείς γειτονικών νομών στους οποίους επεκτείνεται (Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς).

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της προστατευόμενης περιοχής έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Έχει έκταση 338 τ.χλμ., περιλαμβάνει τα δέλτα και τις εκβολές των τεσσάρων ποταμών (Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα), τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και Αλυκής Κίτρους, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την κοίτη του Αξιού έως και το Φράγμα της Έλλης. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 25 είδη οικοτόπων ενώ βρίσκουν καταφύγιο 297 είδη πουλιών (δηλαδή το 66% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα) ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, 350 είδη και υποείδη φυτών, 40 είδη θηλαστικών, 18 είδη ερπετών, 9 είδη αμφιβίων και 7 είδη ασπόνδυλων.

Φάρος στο Δέλτα Αξιού

Στις υποδομές προς διευκόλυνση των επισκεπτών περιλαμβάνονται: Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού που βρίσκεται στη Χαλάστρα και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, η Περιπατητική και Ποδηλατική διαδρομή στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, το Παρατηρητήριο Δέλτα Αξιού και το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού. Ο φορέας διαχείρισης συχνά διοργανώνει δράσεις και περιπάτους στην περιοχή με στόχο να προσελκύσει το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους που αγαπούν τη φύση. Για περισσότερες πληροφορίες: http://axiosdelta.gr/εθνικό-πάρκο/προστατευόμενη-περιοχή/

 

 

©Πηγή: amna.gr