Αφιέρωμα στην Κεντρική Μακεδονία: Στην Όρμα για φαγητό και περίπατο στο χωριό

Του Μπάμπη Γιαννακίδη

Σε απόσταση…. από τη Θεσσαλονίκη, 18,5 χλμ από τον παλαιό Άγιο Αθανάσιο, 11 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, 15 χλμ από την πόλη της Αριδαίας και μόλις 3 χλμ από τα φημισμένα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρά Λουτρακίου) υπάρχει ένας παράδεισος, τόσο φυσικός όσο και… γαστρονομικός: η Όρμα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας, στους πρόποδες του όρους Βόρα.

Το στολίδι αυτού του μικρού χωριού είναι η πλατεία του όπου -τουλάχιστον δύο- πράγματα θεωρούνται σίγουρα για τον επισκέπτη, ότι θα φάει καλά και ότι θα χαλαρώσει μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα τρεχούμενα νερά, το πέτρινο γεφυράκι, τα γιγάντια πλατάνια και οι δεκάδες στολισμένες γλάστρες. Και μετά το φαγητό ή το γλυκό αξίζει μια βόλτα στα καθαρά δρομάκια του χωριού για να θαυμάσει κανείς τα όμορφα σπίτια και τις περιποιημένες αυλές τους.

Για διαμονή το χωριό διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία. Φεύγοντας ο ταξιδιώτης μπορεί να πάρει μαζί του… αναμνήσεις, φωτογραφίες και βεβαίως τοπικά προϊόντα από τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Γυναικών Όρμα, όπως ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες, τουρσιά και διάφορα γλυκά του κουταλιού με πρώτο στις προτιμήσεις το γλυκό κάστανο.

©Πηγή: amna.gr