Φωτογραφία Αρχείου

Αφού νικήσουν τον ISIS θα φύγουν από τη Συρία ΗΠΑ και Γαλλία

Η στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Συρία θα τελειώσει την ημέρα που ο πόλεμος κατά του Νταές (ISIS) θα έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχουμε έναν και μοναδικό στρατιωτικό σκοπό: τον πόλεμο κατά του ISIS», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό, Τζασίντα Άρντερν.

«Ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο που υπενθυμίζει πως η στρατιωτική δέσμευση είναι κατά του Νταές και θα τελειώσει την ημέρα που θα έχει ολοκληρωθεί ο πόλεμος εναντίον του Νταές. Η Γαλλία έχει την ίδια θέση», πρόσθεσε ο Μακρόν και διευκρίνισε πως δεν αναφέρθηκε σε καμία αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδόθηκε από το BFMTV και το Mediaport, ο Μακρόν είπε πως η Γαλλία «έπεισε» τον Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει πως θέλει να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, ότι «πρέπει να μείνει μακροπρόθεσμα» στη Συρία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να «συντρίψουν πλήρως τον ISIS»

Μερικές ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και ότι ο Τραμπ θέλει οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν το ταχύτερο δυνατό και «να συντρίψουν πλήρως τον ISIS».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν από κοινού πλήγματα τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Κι όμως, ναι, έχω δίκιο που λέω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή αποφάσισαν μαζί μας αυτή την επέμβαση, αντιλήφθηκαν πλήρως πως η ευθύνη μας εκτείνεται πέρα από τον πόλεμο εναντίον του Νταές και πως υπάρχει και μια ανθρωπιστική ευθύνη επί του εδάφους και μια ευθύνη να οικοδομηθεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Μακρόν.