Αυστρία: Μετά τις 8 Νοεμβρίου θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές που πραγματοποιεί ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος -νικητής των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία – με τους Πράσινους, και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Όπως αναφερόταν απόψε στη Βιέννη από στελέχη των Πρασίνων, τα ηγετικά όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες μετά την 8η Νοεμβρίου, ενώ και από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος ανακοινώθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα ενημερώσει τα κομματικά όργανα και θα δημοσιοποιήσει στη συνέχεια τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη προς τούτο ημερομηνία.

Για αύριο, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη μία εκ νέου κατ΄ ιδίαν συνάντηση του εντολοδόχου καγκελάριου με τον αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές σε επίπεδο των εξαμελών αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, που θα ολοκληρωθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές μόνον με τους Πράσινους σε επίπεδο αντιπροσωπειών και κατ΄ ιδίαν με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ, καθότι τα υπόλοιπα κόμματα αποχώρησαν από αυτές, ζητώντας να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά την αποχώρηση, την προπερασμένη εβδομάδα, των Σοσιαλδημοκρατών, του δευτέρου σε δύναμη κόμματος στη νέα Βουλή, από τις διερευνητικές επαφές του Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχαν ξεκινήσει και με όλα τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει πλέον σε αυτές, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το μικρότερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Όπως δήλωσε η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, έπειτα από μία τρίωρη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής τον Σεμπάστιαν Κουρτς για την ίδια οι διερευνητικές επαφές έχουν τελειώσει, μία συμμετοχή της θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μόνον σε πραγματικές κυβερνητικές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του , ο εντολοδόχος καγκελάριος – ο οποίος συνεχίζει να μην θέλει να κάνει λόγο για “κυβερνητικές διαπραγματεύσεις” – επιβεβαιώνοντας τον τερματισμό των διερευνητικών επαφών με το ΝΕΟΣ, είχε τονίσει πως εστιάζει τώρα στις συνομιλίες με τους Πράσινους, που έχουν πλέον απομείνει ο μόνος συνομιλητής του στις διερευνητικές επαφές και οι οποίοι θεωρούνται από αναλυτές στη Βιέννη ο πιθανότερος μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.

Στο πλαίσιο της εντολής που είχε λάβει στις 7 Οκτωβρίου από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος είχε αρχικά διερευνητικές συνομιλίες με τους αρχηγούς και με αντιπροσωπείες των άλλων τεσσάρων κομμάτων.

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός τους – να μη συμμετέχουν πλέον στις διερευνητικές συνομιλίες, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δύο επιλογές για τον κυβερνητικό εταίρο του.

Την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει , τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και τους με τους Πράσινους, ωστόσο, μετά τον δεύτερο γύρο των επαφών, την προπερασμένη εβδομάδα, οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν πως δεν είναι διαθέσιμοι για παράλληλες συνομιλίες με τα άλλα κόμματα και για κωλυσιεργία, ζητώντας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Με την ανακοίνωση παρόμοιας πρόθεσης και από το ΝΕΟΣ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επικεντρώνεται τώρα στη συνέχιση των επαφών του μόνον με τους Πράσινους, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα προχωρήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάθεση των θέσεων τους από τα δύο κόμματα και στην ενδεχόμενη προετοιμασία ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος.

Στη νέα Βουλή, που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 71 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό 40, το Κόμμα των Ελευθέρων 30 έδρες, οι Πράσινοι 26, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 15, ενώ ανεξάρτητη βουλευτής (“αντάρτισσα”) είναι η Φελίπα Στράχε, η σύζυγος του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Στράχε είχε παραιτηθεί στις 18 Μαΐου από όλα τα αξιώματά του, μετά τις αποκαλύψεις για φερόμενη άμεση εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως “Υπόθεση Ίμπιζα”, για το οποίο διενεργείται έρευνα σε βάρος του από την Εισαγγελία. Την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε την απόσυρση του από την πολιτική, εξαιτίας νέων αποκαλύψεων για φερόμενη σπατάλη κομματικών χρημάτων, για την οποία διενεργείται επίσης εισαγγελική έρευνα σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του.

Η Φελίπα Στράχε εξελέγη βουλευτής ως υποψήφια των Ελευθέρων, αλλά το κόμμα δεν την αποδέχθηκε ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και στο μεταξύ ανακοίνωσε την οριστική διαγραφή της ως μέλος του κόμματος, λόγω της δριμείας κριτικής της Φελίπα Στράχε εναντίον της ηγεσίας των Ελευθέρων, μετά τις αποκαλύψεις για σπατάλη κομματικών χρημάτων.

©Πηγή: amna.gr